Σόιμπλε: Δεν είναι εφικτή η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα

Σόιμπλε: Δεν είναι εφικτή η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα
Κατά του ενδεχομένου ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Zeit ότι «η απόφαση για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη».

Παράλληλα θεωρεί τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων ως βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και τονίζει ότι παραμονή στο ευρώ χωρίς εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι εφικτή.

Αντίθετα ο αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους τάσσεται ο οποίος συζητά με τον κ. Σόιμπλε με συντονιστή την εφημερίδα και επισημαίνει ότι «το μεγάλο λάθος σε αυτή την κρίση ήταν ότι δεν έσβησαν από νωρίς τα χρέη».

«Ο Κένεθ Ρόγκοφ μπορεί ως οικονομολόγος να μιλάει ελεύθερα για τέτοια θέματα και είναι παρατηρητής. Εγώ είμαι πολιτικός και πρέπει να προσέχω ώστε τα λόγια μου να μην μπορούν να παρεξηγηθούν. Θέλω να υπενθυμίσω ότι για την Ελλάδα έγινε ήδη ένα κούρεμα χρέους, το 2012. Αγωνίστηκα πολύ καιρό για αυτό το κούρεμα - ενάντια στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, τότε και ενάντια στο Συμβούλιο του ΔΝΤ και πολλών οικονομολόγων. Εκείνοι είχαν εκτιμήσει την κατάσταση λάθος, όχι εμείς», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, απαντά: «Έχουμε ήδη ρίξει τα επιτόκια και επιμηκύνει τους χρόνους αποπληρωμής. Από οικονομικής άποψης, αυτό έχει λειτουργήσει σαν ένα ακόμη κούρεμα. Η Ελλάδα πλήρωσε τα προηγούμενα χρόνια για το χρέος της χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι η Γερμανία. Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή σοβαρότερα προβλήματα από το χρέος της. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ανταγωνιστική. Είπαμε και βοηθάμε επίσης, αλλά πρέπει να στηθούν και πάλι οικονομικά στα πόδια τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση λέει: 'Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα' Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί». Τονίζει μάλιστα ότι το να διαθέσεις περισσότερα χρήματα για να στηρίξεις την οικονομία, όπως συμβούλευαν αριστεροί οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Οι περισσότερες χώρες - μέλη, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της πτώσης του ευρώ προχωρούν, αλλά η Ελλάδα όχι, λέει

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για όλα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και, κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να τηρήσει τους όρους λιτότητας, διότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα άντεχε μια έξοδό της από το ευρώ, σημειώνει: «Δεν θα το σχολιάσω. Αλλά δεν ξέρω εάν θα συμβουλευόμουν αμερικανούς οικονομολόγους σε ένα τέτοιο ζήτημα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι στο τέλος του 2012 «είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κι άλλα βήματα, εάν τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Το πρόβλημα όμως είναι: Η Ελλάδα απασχολεί, ανάλογα με τον πληθυσμό της, τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων - και θέλει να διορίσει και περισσότερους. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς και απαιτεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Ευρώπη είναι περίπλοκη, αλλά είναι η μοναδική και αξιόπιστη προσπάθεια να πετύχουμε κάτι καινούργιο και να υπερβούμε τους παλιούς ανταγωνισμούς. Για αυτό πρέπει να είναι βέβαιοι οι άνθρωποι, ακόμη και στην Γερμανία. Δεν θα λειτουργήσει όμως, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αυτό σημαίνει και το να τηρεί κανείς τις συμφωνίες».

Από την πλευρά του ο κ. Ρόγκοφ αναφέρει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σενάριο χωρίς μια αποσύνδεση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Νομισματική Ένωση.

«Αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει επισήμως το κοινό νόμισμα.Το πιθανότερο είναι περιορισμοί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων... Στην Ελλάδα λοιπόν το ευρώ θα είχε εκ των πραγμάτων μικρότερη αξία από ό,τι το ευρώ στην Γερμανία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο - νομίζω μιλάμε για πέντε, ίσως δέκα χρόνια - προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της», εξηγεί, για να τονίσει ο κ. Σόιμπλε ότι «η απόφαση για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη». Αρνείται δε να απαντήσει εάν η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα παράλληλο νόμισμα.

Ερωτώμενος αν σκοπεύει να ηχογραφήσει την επόμενη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά:

«Αχ... Εγώ εκνευρίζομαι με αυτά λιγότερο από ό,τι άλλοι. Ξέρετε, παλιότερα, ως υπουργός Εσωτερικών, διαπραγματευόμουν με υπουργούς του SED. Δεν μπορείς να επιλέξεις τους εταίρους σου, αλλά πρέπει να συνεργαστείς μαζί τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ