Βαρουφάκης: Τρία σημεία έχει ανάγκη η Ελλάδα

Βαρουφάκης: Τρία σημεία έχει ανάγκη η Ελλάδα
Για τα τρία σημεία τα οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα Grexit.

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή Εuropa Forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, o υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, από μια διαχείριση του δημόσιου χρέους και από την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο Έλληνας υπουργός καταφέρθηκε και πάλι εναντίον των πολιτικών λιτότητας λέγοντας πως οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς σημείωσε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης: «Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι το λεγόμενο «Grexit» δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη κανενός.

Υπάρχει, είπε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος. «Η σκέψη και μόνο ενός GREXIT είναι βαθειά αντιευρωπαϊκή», προσέθεσε.

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε, και προσέθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».

Σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.

Εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που έδωσε απόψε στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Ο κύκλος της αβεβαιότητας πρέπει να κλείσει», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε επίσης ότι παραμένει επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του παραμένουν «εξαιρετικές».