Bloomberg: Ελλάδα και ΕΕ «τρέχουν» τη διαπραγμάτευση - «Κλειδί» για τη συμφωνία ο Τσίπρας

Bloomberg: Ελλάδα και ΕΕ «τρέχουν» τη διαπραγμάτευση - «Κλειδί» για τη συμφωνία ο Τσίπρας
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις, με δημοσίευμα του Bloomberg να κάνει λόγο για προκαταρκτική συμφωνία έως τις 3 Μαΐου που θα επικυρωθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος, παράγοντας – κλειδί για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση είναι η προσωπική ανάμιξη Τσίπρα και ο ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης που έδειξε πρόθεση από την ελληνική πλευρά να πράξει τα δέοντα για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Στο μεταξύ έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «βλέπουν» αναλυτές.

Συγκεκριμένα, το 52% όσων συμμετείχαν στην έρευνα Bloomberg Markets Global Poll, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη κάποια στιγμή, σε σχέση με το 43% που εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ για το προσεχές μέλλον.

Σε απάντηση στην ίδια ερώτηση στα μέσα Ιανουαρίου, μόλις το 31% των ερωτηθέντων προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας και το 61% θεωρούσε ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Ο τραπεζικός κλάδος είναι η Αχίλλειος Πτέρνα της Ελλάδας και εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει την χρηματοδότηση, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εύθραυστη από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Diego Iscaro, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Global Insight.

Το 18% των ερωτηθέντων στην έρευνα, προβλέπει μια αποχώρηση από την ευρωζώνη φέτος, ενώ ένα περαιτέρω 22% εκτιμά ότι το Grexit θα μπορούσε να έλθει πριν από το τέλος του 2016.

Ο κίνδυνος μετάδοσης από μια έξοδο της Ελλάδας έχει περιοριστεί, σύμφωνα με τον Gizem Kara, οικονομολόγο της BNP Paribas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ