Γιατί κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου; (Γραφήματα)

Γιατί κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου; (Γραφήματα)
Ο κυριότερος λόγος πίσω από την πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι η επανάσταση στην παραγωγή των ΗΠΑ. Το περασμένο έτος η αμερικανική παραγωγή αργού γνώρισε την υψηλότερη άνοδο από το 1990, σύμφωνα με νέα ανάλυση του υπουργείου Ενέργειας.



Η αμερικανική παραγωγή σημείωσε κατά μέσο όρο άνοδο 1,2 εκατομμύρια βαρελιών ημερησίως το 2014, στα 8,7 εκατ. βαρέλια. Ήταν η μεγαλύτερη επέκταση της παραγωγής από την αρχή της καταγραφής των στοιχείων (δεν αποκλείεται να αποδειχθεί η μεγαλύτερη στην ιστορία). Ακολουθεί ένα γράφημα που μας πηγαίνει πίσω στο 1960 και δημοσιεύεται από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας (EIA).

Ετήσια μεταβολή της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ (1960-2014)

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ξεπερνά τη ζήτηση, βάζοντας σε δύσκολη θέση τη βιομηχανία πετρελαίου. Ορισμένοι ρίχνουν την ευθύνη στον OPEC, και ειδικότερη στη Σαουδική Αραβία, που δεν επιβράδυνε την παραγωγή. Αλλά όπως φανερώνει η ανάλυση της ΕΙΑ, το ορμητικό ξέσπασμα της αμερικανικής παραγωγής αργού είναι η αιτία της «πλημμυρίδας».

Το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής αύξησης προήλθε από την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα, το Τέξας και το Νιου Μέξικο. Η πρόοδος που σημειώθηκε στην τεχνική της οριζόντιας γεώτρησης –ειδικά της υδραυλικής ρωγμάτωσης, γνωστής και ως fracking- έδωσε πρόσβαση σε άφθονη ποσότητα πετρελαίου με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί.

Η περυσινή αύξηση της παραγωγής κατά 16%, ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή από το 1940. Έως τότε, ο κόσμος ήταν συνηθισμένος σε ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 15% και άνω καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες προσπαθούσαν να συμβαδίσουν με τη ραγδαία διάδοση της χρήσης αυτοκινήτων στην Αμερική.

Ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της παραγωγής

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωνε άνοδο τα τελευταία έξι συναπτά έτη, έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια αδιάκοπης πτώσης, σύμφωνα με την ΕΙΑ. Η ξαφνική άνοδος ανέτρεψε την κυριαρχία του OPEC πάνω στα επίπεδα τιμών πετρελαίου και έχρισε τις ΗΠΑ το μεγαλύτερη παραγωγό αργού στον κόσμο.

Ακόμη και μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά περισσότερο από 50% το περασμένο έτος, η αμερικανική παραγωγή συνεχίζει απτόητη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ, η παραγωγή θα αυξηθεί σε ποσοστό 8,1% φέτος και σε ποσοστό 1,5% το ερχόμενο έτος.

ΠΗΓΗ: Bloomberg Business

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ