Μέρκελ:«Θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα»

Μέρκελ:«Θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα»
Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση πότε θα εκταμιευθεί η εναπομείνασα δόση προς την Ελλάδα είπε: «Ισχύει αυτό το οποίο σας είπα σήμερα το βράδυ, σήμερα το πρωί»  και επανέλαβε με έμφαση ότι ισχύει απόλυτα η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Εκταμίευση δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ακόμη και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από το πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων θα γίνει μόνο όταν αξιολογηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε με καθαρότητα η κυρία Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θεωρούμε ότι βάση αναφοράς είναι η 20η Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εμφανιστούν και να εγκριθούν από το Eurogroup Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αυτό λέει, αυτό είπα εγώ κι αυτό ισχύει.

Όχι. Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός και να σας πω ότι έχουμε ένα έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου, είναι μέσα στην πέμπτη αναθεώρηση του πακέτου προσαρμογής.

Είπαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών της 20ης Φεβρουαρίου και αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στο δεύτερο πρόγραμμα.

Θα πρέπει να αντικαταστήσει με άλλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες. Αν έχουν το ίδιο αποτέλέσμα αυτό θα το δουν οι θεσμοί και θα το κρίνει το Eurogroup.
Το ουσιαστικό είναι ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ίδιο

Γερμανία: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στη διαδικασία»

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες «επιβεβαιώθηκε συγκεκριμένα» ότι βάση όλων των περαιτέρω βημάτων αποτελεί η συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαδικασία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης αλλά και των κερδών τής ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θα γίνει μόνο με ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και έγκριση του Eurogroup, «όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».

«Η αξιολόγηση αναφέρεται στο σύνολο του προγράμματος» σημείωσε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν.

«Το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η κυρία Βιρτς και επισήμανε ότι εναπόκειται τώρα στην Ελλάδα να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Διευκρινίστηκε δε, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτό, αλλά θα πρέπει να είναι «σχετικά σύντομα». Από τη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Καγκελαρία αναμένει- ανέφερε- εμβάθυνση της συζήτησης, αλλά διατήρησε επιφυλάξεις σχετικά με το ποια θέματα θα θελήσει να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως, ότι το δείπνο εργασίας θα είναι «ανοιχτό σε διάρκεια».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Καγκελαρίας και υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η κυρία. Βιρτς δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποια αντίφαση.

Επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», αλλά επισήμανε ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων «και αυτοί οι όροι βρίσκονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ