Σόιμπλε: Δύσκολα θα εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία στους ψηφοφόρους της

Σόιμπλε: Δύσκολα θα εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία στους ψηφοφόρους της
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup δήλωσε "Όσο η Ελλάδα δεν ολοκληρώνει το υπάρχον πρόγραμμα δεν θα πάρει καμία νέα χρηματοδότηση. Καμία" .

"Θεωρώ πολύ δύσκολο να εξηγήσει αυτή η κυβέρνηση (σσ. η ελληνική κυβέρνηση) το πρόγραμμα που υπέγραψε στους ψηφοφόρους που την επέλεξαν" συνέχισε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε Γερμανούς και άλλους δημοσιογράφους.

Με αυτές τις δύο φράσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στη γραμμή που ανέπτυξε και η Άνγκελα Μέρκελ: Για το Βερολίνο η αλληλεγγύη προϋποθέτει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί.

Ενέχει όμως και ένα στοιχείο προειδοποίησης η δήλωση του κ. Σόιμπλε. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα, και πάντως πριν τον Ιούλιο του 2015, θα χρειαστεί κεφάλαια για να αποπληρώσει δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ (μέχρι τον Ιούνιο) και ακόμη 6,7 δισ.ευρώ προς την ΕΚΤ (τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Η εμπιστοσύνη καταστράφηκε και τώρα πρέπει να ξαναχτιστεί, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είπε πολλά τις τελευταίες εβδομάδες -ίσως θέλουν ένα πρόγραμμα, ίσως όχι- αυτή είναι η ευκαιρία να ολοκληρωθεί το ήδη υπάρχον πρόγραμμα.

"Έχουμε αμοιβαία ευθύνη για την Ευρώπη. Οι εκλογές δε σημαίνουν ότι όλα μπορούν να αλλάξουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους", συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επισημαίνεται ότι κάθε φορά που αναφέρθηκε στο τρέχον πρόγραμμα χρησιμοποίησε τον όρο Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility).

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι κάθε φορά που υπάρχει μία παράταση ενός προγράμματος "πρέπει να την θέσω ενώπιον του κοινοβουλίου», ενώ συμπλήρωσε πως "όσα κάνουμε είναι προς όφελος της Ελλάδας (και της Ευρώπης). Συμφωνούμε για την παράταση του προγράμματος".

Παράλληλα, είπε ότι όλοι έχουν αντικειμενικά δίκιο και επισήμανε πως θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τη γερμανική βουλή για αυτή τη συμφωνία.

Αποχωρώντας από την αίθουσα όπου διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου είπε στους δημοσιογράφους: "Σας ευχαριστώ. Καληνύχτα. Εύχομαι να μη σας ξαναδώ σύντομα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ