Πως ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει την αγορά πετρελαίου - Η στάση των ΗΠΑ και η Σ. Αραβία

 Πως ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει την αγορά πετρελαίου - Η στάση των ΗΠΑ και η Σ. Αραβία

Οι ροές του μαύρου χρυσού προς το παρόν δεν έχουν επηρεασθεί

 

Ο πόλεμος μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Ενώ οι ροές πετρελαίου δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί, αναλυτές και παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν δύο σημαντικές επιπτώσεις εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Πρώτον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενισχύσουν ή να επιταχύνουν την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν, σε περίπτωση που εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω μια ήδη ανεπαρκή αγορά πετρελαίου.
Δεύτερον, μια συμφωνία που μεσολάβησε η Ουάσιγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει το βασίλειο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, θα μπορούσε να εκτροχιαστεί.


Πως αντιδρά το πετρέλαιο

Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε κατά περίπου 3,50 δολάρια αγγίζοντας τα 89 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ανέτρεψε τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη προτού ανέλθει σε πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε φορτωτές που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο κατά παράβαση του ανώτατου ορίου τιμών που επιβλήθηκε από το G-7.


Αναλυτές και γνώστες του κλάδου, που περίμεναν ένα ισχυρότερο ράλι, αναγνώρισαν ότι η κατάσταση διέφερε από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε σε ένα εμπάργκο που στόχευε τα έθνη που είχαν υποστηρίξει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, προκαλώντας τις τιμές στα ύψη.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ήδη ανακοινώσει εθελοντικές περικοπές προσφοράς μέχρι το τέλος του 2023, ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά 10 μηνών στα τέλη Σεπτεμβρίου, προτού οι μακροοικονομικές ανησυχίες τις τραβήξουν δραματικά χαμηλότερα και πάλι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Πέμπτη ότι η σύγκρουση δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στις προμήθειες πετρελαίου, ενώ ο Ντέιβιντ Γκόλντγουιν, πρώην ειδικός απεσταλμένος για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη θα παραμείνουν μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη των τιμών.

Ο Rob Thummel, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Tortoise Capital, είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να αυξηθούν σημαντικά εάν δεν υπάρξει διαταραχή στα στενά του Ορμούζ, τη σημαντικότερη αρτηρία πετρελαίου στον κόσμο που μεταφέρει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς, που προκαλείται από το Ιράν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.


Ιρανικές εξαγωγές

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι ιρανικές εξαγωγές αργού έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος, αντισταθμίζοντας μέρος της εθελοντικής περικοπής του Ριάντ και της Μόσχας κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Ο υποστηρικτής της Χαμάς, το Ιράν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει ακόμη για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν εάν προκύψουν στοιχεία ότι η χώρα εμπλέκεται στην επίθεση.
«Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε συνεχώς και χρησιμοποιούμε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για να ενισχύσουμε τις κυρώσεις», είπε.

Οι αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τεχεράνη θα απειλήσουν τις προμήθειες αργού και θα ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, κάτι που ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ήθελε να αποφύγει πριν από τις εκλογές του 2024.

Ωστόσο, η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Helima Croft, εκτιμά ότι θα ήταν «πιθανότατα δύσκολο» για την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίσει με το «επιτρεπτικό καθεστώς κυρώσεων» που επέτρεψε στην παραγωγή πετρελαίου του Ιράν να πλησιάσει τα προ του 2018 επίπεδα.

Άλλοι αναλυτές, ωστόσο, δεν αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα διακινδυνεύσουν διακοπές στον εφοδιασμό.

«Δεδομένου ότι οι στόχοι πολιτικής δεν στόχευαν τις ρωσικές ροές πετρελαίου ακόμη και στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν αναμένουμε ότι θα περιοριστούν ούτε οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie.

Οι αναλυτές της FGE δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις χωρίς η Σαουδική Αραβία να συμφωνήσει να αντικαταστήσει τα χαμένα βαρέλια του Ιράν, κάτι που πρόσθεσαν ότι δεν βλέπουν να συμβαίνει.

Η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, στην οποία το βασίλειο θα εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ με αντάλλαγμα μια αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

Η Σαουδική Αραβία είπε στον Λευκό Οίκο ότι είναι πρόθυμη να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της συμφωνίας, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η Wall Street Journal.

Η Ουάσιγκτον είπε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά ο Μπεν Κέιχιλ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν τώρα να διακοπούν, κλείνοντας μια σημαντική οδό συνεργασίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Πως αντιδρά ο OPEC+

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε στο CNBC «η συνοχή του ΟΠΕΚ+ δεν πρέπει να αμφισβητηθεί».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ, στις 12 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, δεν αντιδρά σπασμωδικά στις προκλήσεις της αγοράς.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ πρόσθεσε την Πέμπτη ότι οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου συμμετείχαν στη σύγκρουση και αντανακλούσαν την πεποίθηση της αγοράς ότι οι κίνδυνοι από τις συγκρούσεις δεν ήταν τόσο υψηλοί.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τετάρτη, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο συντονισμός του ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί «για την προβλεψιμότητα της αγοράς πετρελαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ