Βρετανία: Θα δημιουργήσει νέο καθεστώς για την αντιμετώπιση κατάρρευσης ασφαλιστικών εταιρειών

Βρετανία: Θα δημιουργήσει νέο καθεστώς για την αντιμετώπιση κατάρρευσης ασφαλιστικών εταιρειών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης του δικού της συνόλου κανόνων για τον χειρισμό χρεοκωπιών ασφαλιστικών εταιρειών

 

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες για τη θέσπιση νέων κανόνων ειδικά σχεδιασμένων για να αποτρέψει την κατάρρευση μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας που θα μπορούσε να οδηγήγσει σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη θεσπίσει κανόνες για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος στη Βρετανία τέτοιο ειδικά προσαρμοσμένο καθεστώς για την αντιμετώπιση αστοχιών στον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας, ο οποίος είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε σε απάντηση σε δημόσια διαβούλευση για την εισαγωγή καθεστώτος για τους ασφαλιστές ότι η ικανότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να συναλλάσσεται με τη θυγατρική της Silicon Valley Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, έδειξε πώς συγκεκριμένοι κανόνες εξυγίανσης θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης του δικού της συνόλου κανόνων για τον χειρισμό αποτυχιών ασφαλιστικών εταιρειών.
Στη Βρετανία, οι καταρρεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών υπόκεινται επί του παρόντος σε τροποποιημένες συμφωνίες αφερεγγυότητας εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικές για έναν κλάδο με περιουσιακά στοιχεία 2,7 τρισεκατομμυρίων λιρών (3,45 τρισεκατομμύρια δολάρια).


«Η εισαγωγή ενός καθεστώτος εξυγίανσης ασφαλιστών θα διασφάλιζε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των διεθνών προτύπων», είπε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι τα υποκαταστήματα ξένων ασφαλιστών του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Γιβραλτάρ, θα πρέπει επίσης να υπάγονται στους νέους κανόνες.

Το υπουργείο είπε ότι εξέτασε εάν η ασφαλιστική αγορά Lloyd's του Λονδίνου θα έπρεπε επίσης να ενταχθεί στο νέο καθεστώς, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει, δεδομένου ότι η αγορά πρέπει ήδη να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς εκκαθάρισης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν και ότι υπήρχε ανάγκη να αποφευχθούν οι επικαλύψεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών, απαιτείται να εκδώσουν μια ειδική μορφή χρέους που μπορεί να διαγραφεί για την αναπλήρωση του καμένου κεφαλαίου ως μέρος μιας διαδικασίας εξυγίανσης.

Οι ασφαλιστικές που θεωρούνται «συστημικά σημαντικές» θα κληθούν να συνεργαστούν με τις ρυθμιστικές αρχές για σχέδια που θα καθορίζουν τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης, ανέφερε το υπουργείο.

Το χρονοδιάγραμμα του νέου καθεστώτος είναι ασαφές δεδομένου ότι απαιτείται νομοθεσία και ότι η Βρετανία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει εθνικές εκλογές το επόμενο έτος.

Η Βρετανία ολοκληρώνει επίσης ξεχωριστούς κανόνες για να διευκολύνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους ασφαλιστές για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ