Στην παγίδα της ύφεσης η ευρωζώνη - Συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης

Στην παγίδα της ύφεσης η ευρωζώνη - Συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης

Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε οριακή συρρίκνωση 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,1%, ως επακόλουθο μιας σειράς πτωτικών αναθεωρήσεων των 20 κρατών της ζώνης. Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση καθώς συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, έστω και αν αυτή είναι οριακή. Στην Ευρωπαϊκή Eνωση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε οριακά κατά 0,1% το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το δ’ τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 0,2%.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,8% στην ευρωζώνη και +1,7% στην ΕΕ στην προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022 το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το α’ τρίμηνο του 2023, μετά από ανάπτυξη 1,8% και 1,7% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως ανακοίνωσε χθες και η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατα 0,1% το α’ τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε κατά 2,1%. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η εικόνα ανά κράτος-μέλος

Η ύφεση της ευρωζώνης ακολουθεί την επίσης χειμερινή ύφεση της Γερμανίας, όπως και της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ενώ η Εσθονία δεν έχει καταγράψει ανάπτυξη από τα τέλη του 2021. Άλλες τρεις χώρες της ευρωζώνης — Λιθουανία, Μάλτα και Ολλανδία — επίσης συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο.

Η Πολωνία (+3,8%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (+2,0%) και την Πορτογαλία (+1,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-4,6%), στη Λιθουανία (-2,1%) και στην Ολλανδία (-0,7%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ