IEA: Αύξηση ρεκόρ στην ανάπτυξη των ΑΠΕ φέτος

 IEA: Αύξηση ρεκόρ στην ανάπτυξη των ΑΠΕ φέτος

Οι προσθήκες δυναμικότητας αιολικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 70% το 2023 σε ετήσια βάση λόγω της ολοκλήρωσης των έργων που είχαν καθυστερήσει από τους περιορισμούς του COVID στην Κίνα και από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

 

 

Οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά το ένα τρίτο φέτος, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη, καθώς οι ισχυρότερες κυβερνητικές πολιτικές και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν σε περισσότερη ανάπτυξη καθαρής ενέργειας.

Στην ενημερωμένη έκθεσή του για την Αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο ΙΕΑ είπε ότι οι προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως πρόκειται να αυξηθούν κατά 107 γιγαβάτ (GW), τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση που έγινε ποτέ, σε περισσότερα από 440 GW το 2023.
Το επόμενο έτος, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να αυξηθεί στα 4.500 GW, που ισοδυναμεί με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας και των ΗΠΑ μαζί.

"Η ηλιακή και αιολική ενέργεια οδηγούν στην ταχεία επέκταση της νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

«Φέτος, ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει μια ποσότητα ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας – περισσότερο από τη συνολική ισχύ ισχύος της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί».


Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της απάντησης του μπλοκ στην ενεργειακή κρίση στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Τα νέα μέτρα πολιτικής συμβάλλουν επίσης στη σημαντική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ και την Ινδία τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Κίνα αναμένεται επίσης να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 55% των παγκόσμιων προσθηκών δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο το 2023 όσο και το 2024, ανέφερε η IEA.

Οι προσθήκες δυναμικότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της φετινής αύξησης και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024. Οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οδηγήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη των ηλιακών φωτοβολταϊκών ταράτσας, αναφέρει η έκθεση.

Οι προσθήκες δυναμικότητας αιολικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 70% το 2023 σε ετήσια βάση λόγω της ολοκλήρωσης των έργων που είχαν καθυστερήσει από τους περιορισμούς του COVID στην Κίνα και από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ωστόσο, η περαιτέρω ανάπτυξη το 2024 θα εξαρτηθεί από το εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να παράσχουν μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσον αφορά την αδειοδότηση και τον σχεδιασμό των δημοπρασιών χωρητικότητας, προστίθεται στην έκθεση.

Παρόλο που η ανταγωνιστικότητα των αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών έχει βελτιωθεί από πέρυσι, οι δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπο-εγγράφηκαν κατά ρεκόρ 16% το 2022.

Απαιτούνται επίσης περισσότερες επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων για την ενσωμάτωση υψηλότερων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ