Παγκόσμια Τράπεζα:Αναζητά νέα κεφάλαια για την καταπολέμηση των παγκόσμιων κρίσεων

 Παγκόσμια Τράπεζα:Αναζητά νέα κεφάλαια για την καταπολέμηση των παγκόσμιων κρίσεων

Η Τράπεζα θέλει να αυξήσει τον δανεισμό για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και οι συγκρούσεις 

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πιέσει για περισσότερες επιχορηγήσεις και νέα κεφάλαια από τις χώρες-μέλη, παρόλο που αξιοποιεί τον ισολογισμό της για να αυξήσει τα δάνεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες παγκόσμιες κρίσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της την Τρίτη.

Η τράπεζα θα συγκεντρώσει την υποστήριξη των δωρητών για μια νεοσύστατη μονάδα κρίσης για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν αλληλεπικαλυπτόμενες παγκόσμιες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών κλιματικών φαινομένων, δήλωσε η Anna Bjerde σε συνέντευξή της.

«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε πραγματικά και να έχουμε πολύ έντονο ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουμε αυτό μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Bjerde, προσθέτοντας ότι απαιτούνται πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για τη διευκόλυνση της κρίσης.

Αυτή η διευκόλυνση ανήκει στο ταμείο της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA), το ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις φτωχότερες χώρες. Η τελευταία αναπλήρωση εξαντλήθηκε γρήγορα από την πανδημία.

Ο COVID-19 ώθησε πολλές φτωχές χώρες σε χρέος καθώς αναμενόταν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους παρά το τεράστιο σοκ στα οικονομικά τους.
Ο Bjerde ελπίζει σε σημαντική πρόοδο όσον αφορά το ενδιαφέρον για τη διευκόλυνση στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρόκο τον Οκτώβριο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, της οποίας το 25μελές εκτελεστικό συμβούλιο στις 3 Μαΐου εξέλεξε νέο πρόεδρο, θέλει να αυξήσει τον δανεισμό για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και οι συγκρούσεις.

Ο «οδικός χάρτης της εξέλιξης» της Παγκόσμιας Τράπεζας καλεί τη διοίκησή της να αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για να αλλάξει την αποστολή, το μοντέλο λειτουργίας και την οικονομική της ικανότητα.


Προβλέπει επίσης τη διερεύνηση επιλογών όπως μια πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου για να ξεκλειδώσει περισσότερους δανεισμούς και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η αύξηση κεφαλαίου ήταν μια συνεχής συζήτηση που χρειαζόταν δέσμευση με τους μετόχους, είπε ο Bjerde.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ