Capital Economics: Πως "βλέπει" την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές - Οι διαφορές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Capital Economics: Πως "βλέπει" την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές - Οι διαφορές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα έχει υπάρξει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης

Η Ελλάδα έχει υπάρξει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι καλές, όμως οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία μία κυβέρνηση που είναι λιγότερο αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα από τη σημερινή, προειδοποιεί η Capital Economics.

Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του τραπεζικού οίκου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει της 21ης Μαΐου δίνουν στη ΝΔ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει, κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. «Αυτό σημαίνει πως πιθανά θα γίνει ένας δεύτερος γύρος εκλογών στις 2 Ιουλίου, με μπόνους εδρών. Αλλά ακόμα και μετά από αυτόν, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Έτσι, το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι μια συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή μια συνεργασία μεταξύ των του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

Οι διαφορές και οι συμβιβασμοί

Στη συνέχεια, η έκθεση υποστηρίζει πως «υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις πλατφόρμες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Η ΝΔ εστιάζει έντονα στην οικονομία, στοχεύοντας σε αυξήσεις μισθών και τόνωση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του δημοσίου χρέους στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα κατά 10%. Ακόμα, υψηλότερες δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, αυξημένες συντάξεις, προστασία ενάντια στις κατασχέσεις κατοικιών, φόρο για τα κέρδη στην ενέργεια και χαμηλότερο ΦΠΑ στα τρόφιμα».

Βέβαια, η Capital Economics αναγνωρίζει πως ο βαθμός στον οποίο τα πράγματα θα άλλαζαν με μια νέα κυβέρνηση, παραμένει πολύ αβέβαιος. Αν και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πολύ υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, το ιστορικό του κόμματος μετά το δημοψήφισμα του 2015 δείχνει ότι μπορεί να είναι πολύ λιγότερο ριζοσπαστικό στην εξουσία από ό,τι προεκλογικά.

Και ενώ ένας συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη θεωρία μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη συνέχεια με τη σημερινή κυβέρνηση, θα απαιτηθούν κάποιοι συμβιβασμοί, επομένως οι πολιτικές μπορεί να απομακρυνθούν από την σχετικά «ορθόδοξη» προσέγγιση των τελευταίων ετών.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Capital Economics, «η Ελλάδα είναι η θετική έκπληξη της Ευρωζώνη για τα τελευταία χρόνια και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εμφανίζονται καλές. Ωστόσο, οι επερχόμενες εκλογές μπορεί να “δώσουν” μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα είναι λιγότερο δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική σταθερότητα απ’ ότι η τρέχουσα κυβέρνηση» σημειώνει η έκθεση.

Οι προοπτικές της οικονομίας

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics υποστηρίζει οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να φαίνονται καλύτερες από ό,τι για τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης:

-Η οικονομία φαίνεται να έχει ακόμη μεγάλη δυναμική. Το ΑΕΠ ήταν 6,4% πάνω από το προπανδημικό του επίπεδο το 4ο τρίμηνο του 2019, έναντι 0,2% πάνω στο σύνολο της ευρωζώνης. Αυτό αντανακλά εν μέρει το τεράστιο περιθώριο ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση της ευρωζώνης, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ακόμη 20% μικρότερο από ό,τι το α’ τρίμηνο του 2008.

-Υπήρξαν διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το ποσοστό των τραπεζικών δανείων που είναι μη εξυπηρετούμενα έχει μειωθεί, οι φορολογικοί συντελεστές έχουν μειωθεί, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί (εν μέρει λόγω της ψηφιοποίησης) και τα δημόσια οικονομικά είναι πιο σταθερά.

-Η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη από πολλές χώρες στις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων. Οι πιστώσεις από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί από 104% του ΑΕΠ το 2017 σε 60% το 2021. Το χρέος των νοικοκυριών έχει μειωθεί από 126% του διαθέσιμου εισοδήματος το 2013 σε 93% το 2021. Και παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μακράν το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, έχει μειωθεί απότομα από το 2020 και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ