ΔΝΤ: «Μια καλή πρόταση» το σχέδιο μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

ΔΝΤ: «Μια καλή πρόταση» το σχέδιο μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Η πρόταση εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των 27.

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συζητείται σήμερα από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν στη Σουηδία, είναι «μια καλή πρόταση», ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σχέδιο των Βρυξελλών, το οποίο παρουσιάσθηκε προχθές, Τετάρτη, είναι «μια καλή πρόταση», η οποία περιέχει «προτάσεις τις οποίες υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Άλφρεντ Κάμερ, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη.

Το ΔΝΤ θα επιθυμούσε πάντως να αποκτήσει η ΕΕ «ένα ανεξάρτητο συμβούλιο προϋπολογισμού», το οποίο θα αξιολογούσε τα ζητήματα «εκτός της Κομισιόν», πρόσθεσε.

Η μεταρρύθμιση του «Συμφώνου Σταθερότητας», για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα επικυρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, βρίσκεται στο πρόγραμμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, Σάββατο, στη σουηδική πρωτεύουσα.

Η πρόταση εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των 27.

Τα εμβληματικά όρια, τα οποία έχουν καθορισθεί για το δημόσιο έλλειμμα των κρατών μελών στο 3% του ΑΕΠ και για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, θα διατηρηθούν.

Όμως για να προωθηθούν οι επενδύσεις, η Κομισιόν επιθυμεί να δώσει στα κράτη μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και να καθορίσει λιγότερο δραστικές και πιο ρεαλιστικές πορείες για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γερμανία, ζητούν μια πιο αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου. Εκφράζουν φόβους ότι η Κομισιόν θα πολιτικοποιήσει την εφαρμογή του και θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, το χρέος της οποίας φθάνει το 150% του ΑΕΠ, θεωρούν την υφιστάμενη υποχρέωση υπερβολικά αυστηρή και επιμένουν να απελευθερωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Στοκχόλμη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως ο στόχος των 27 να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση πριν από το τέλος της χρονιάς είναι «πολύ φιλόδοξος».

«Σ' αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η νομοθετική διαδικασία», δήλωσε.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ωστόσο «αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε σε καλά αποτελέσματα» επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα κράτη μέλη, παρά τις διαφορετικές απόψεις, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Το γεγονός ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης προκαλεί επικρίσεις τόσο από τις «φειδωλές» χώρες του βορρά όσο και από τις χώρες του νότου αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το σχέδιο αυτό της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ