Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Από πότε θα ισχύσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας; Τι αλλάζει; Τι θα γίνει με την κύρια κατοικία; Υπάρχει περιθώριο ρύθμισης των οφειλών χωρίς να γίνει ρευστοποίηση της περιουσίας; Οι απαντήσεις στα 10 βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για τον νέο πτωχευτικό κώδικα. 

1) Από πότε θα ισχύει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας;

Από την 1η Ιανουαρίου 2021.

2) Τι αλλάζει με τον νέο πτωχευτικό κώδικα;

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα αντικαταστήσει όλα τα «εργαλεία» ρύθμισης οφειλών που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εξωδικαστικό μηχανισμό χρεών των επιχειρήσεων. Οι οφειλέτες, μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα, θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, διασώζοντας την περιουσία τους.

3) Πως θα γίνεται η υποβολή της αίτησης;

Θα γίνεται ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας .

4) Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν;

Τα χρέη προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις τράπεζες .

5) Θα μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές πριν πτωχεύσει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο;

Ναι, οι οφειλέτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο αν το χρέος του κρίνεται βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές.

6) Όσοι οφειλέτες δεν ρυθμίσουν θα χάνουν το σπίτι τους;

Οι οφειλέτες που θα πτωχεύσουν δεν θα χάνουν το σπίτι τους αλλά το ακίνητο θα μεταβιβάζεται σε έναν φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Ο ιδιοκτήτης, θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει την κύρια κατοικία του στον φορέα και να την μισθώσει αμέσως από αυτόν για δώδεκα χρόνια. Μόνο αν υπάρξει καθυστέρηση περισσότερες από 90 ημέρες στην καταβολή του μισθώματος, η σύμβαση μίσθωσης θα διακόπτεται.

7) Τι θα ισχύσει με την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί και θα δοθεί επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας, στο στάδιο της συνολικής ρύθμισης οφειλών, έτσι ώστε οι οφειλέτες να διασώσουν το σπίτι τους.

8)Πότε οι οφειλέτες θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους;

Θα απαλλάσσονται μέσα σε 1 έτος, εάν οι οφειλέτες απωλέσουν την περιουσία τους. Όταν οι οφειλέτες δεν διαθέτουν περιουσία, τότε η απαλλαγή οφειλών πραγματοποιείται σε 3 έτη.

9) Με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις οι οφειλέτες μπορούν να πτωχεύσουν;

Θα λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, δηλαδή τα εισοδήματα, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και η πραγματική-εμπορική αξία της περιουσίας του.

10) Πότε o οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών;

Ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τις τράπεζες σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ