Όλα τα μυστικά των ηλεκτρονικών πληρωμών

Όλα τα μυστικά των ηλεκτρονικών πληρωμών

Πονοκέφαλο για αρκετούς φορολογούμενους αποτελούν οι  δαπάνες που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του έτους  με ηλεκτρονικά μέσα ώστε να κατοχυρώσουν τη μείωση φόρου. Με βάση τον φορολογικό νόμο, είναι γνωστό από πέρυσι ακόμα πως για το 2020 θα πρέπει να συλλέξουμε ως ποσό πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα το 30% των εισοδημάτων μας από μισθούς, συντάξεις, εισόδημα από ακίνητα αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το πλαφόν των απαραιτήτων δαπανών είναι 20.000€ που αντιστοιχεί στο 30% εισοδήματος 66.666€. Δηλαδή για φορολογούμενους με μεγαλύτερο εισόδημα, δεν απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις.

Λιγότερες ή και καθόλου αποδείξεις

Διαφοροποιήσεις από τον παραπάνω κανόνα ισχύουν για άτομα που καταβάλουν αυξημένα ποσά σε φόρους και δάνεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις το απαιτούμενο ποσοστό των αποδείξεων μειώνεται από το 30% στο 20% του εισοδήματος,. Επίσης σε περίπτωση που φορολογούμενος έχει τουλάχιστον ένα κατασχεμένο λογαριασμό πέραν του ακατάσχετου οι απαιτούμενες δαπάνες περιορίζονται σε 5.000€.

Κάποιες ομάδες του πληθυσμού μάλιστα εξαιρούνται από την υποχρέωση συλλογής δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, αυτές είναι:

  • οι υπερήλικοι άνω των 70,
  • οι κάτοικοι εξωτερικού,
  • οι κάτοικοι Ελλάδος που εργάζονται στην αλλοδαπή,
  • οι φυλακισμένοι,
  • οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας ή ψυχιατρικό κατάστημα,
  • οι έχοντες αναπηρία 80% και άνω,
  • οι δικαστικώς συμπαραστεκόμενοι,
  • οι υπόχρεοι σε δήλωση ανήλικοι,
  • οι υπηρετούντες στρατιωτική θητεία,
  • οι δικαιούχοι Κ.Ε.Α.,
  • οι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι καθώς και
  • οι διαμένοντες σε χωριά έως 500 κατοίκων ή νησιά έως 3.100 κατοίκων εξαιρουμένων των τουριστικών προορισμών.

Δικαιολογητικά που πρέπει να κρατούνται και … ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό και αρκετοί φορολογούμενοι ίσως μάθουν πληρώνοντας το ακριβά όταν θα κληθούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση την επομένη χρόνια είναι ποια αποδεικτικά πληρωμών θα πρέπει οπωσδήποτε να φυλάξουν αλλά και από ποιους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Ενώ οι πληρωμές που πραγματοποιούμε με χρεωστικές , πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες και τραπεζικά εμβάσματα ενημερώνουν άμεσα τις ανάλογες εφαρμογές των τραπεζών και είναι αυτές που θα βρούμε ως ποσό στον ανάλογο κωδικό της δήλωσης μας, υπάρχουν και άλλες ηλεκτρονικές πληρωμές από τις οποίες θα πρέπει να φυλάμε τα αποδεικτικά τους αν θέλουμε να τις συμπεριλάβουμε στην φορολογική μας δήλωση για την κάλυψη του απαραιτήτου ποσού ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τέτοιες πληρωμές που πληρούν τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο είναι μέσω των λογαριασμών πληρωμών (ενδεικτικά) paypal, Amazon Payments, Revolut, Paysafe, Facebook Payments , Volkswagen Payments, N26, οι οποίες αν και γίνονται δέκτες ως πληρωμές δεν ενημερώνουν αυτόματα τον κωδικό της δήλωσης μας. Παρόμοια περίπτωση είναι οι καταθέσεις μας στο γκισέ ή τα ηλεκτρονικά μηχανήματα εξυπηρέτησης των τραπεζών που αφορούν σε πληρωμές δαπανών και για τις οποίες θα πρέπει εξίσου να φυλάμε τα αποδεικτικά.

Άξιο αναφοράς είναι πως πληρωμές που πραγματοποιούνται με κρυπτονομίσματα όπως ενδεικτικά είναι , Bitcoin, Ripple XRP, Ethereum ,δεν λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι ένα προϊόν που υπόκειται σε ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση.

Στόχος μας λοιπόν για να μην φορολογηθούμε αδίκως είναι να φροντίζουμε να κρατάμε τα αποδεικτικά των συναλλαγών μας που δεν πληροφορούν αυτόματα την ΑΑΔΕ αλλά και να γνωρίζουμε τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΤτΕ παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

* Ο κ. Γιάννης Φαμέλης είναι υπεύθυνος του Private Tax Service Club του Γραφείου Καράμπελα (www.taxnet.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ