H επόμενη μέρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

H επόμενη μέρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Αλλαγές στις μέχρι σήμερα έκτακτες συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις έφερε η από 1/5/2020 ΠΝΠ. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι μια επιχείρηση μπορεί να παρατείνει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, μόνο για ποσοστό έως και 60% των εργαζομένων που ήδη βρίσκονται σε αναστολή. Η επιλογή του μέτρου της παράτασης της αναστολής, με ορισμένες προϋποθέσεις, δεσμεύει την επιχείρηση να μην προβεί σε απολύσεις έως την 31-05-2020, διατηρώντας τις ίδιες θέσεις εργασίας, με το ίδιο είδος συμβάσεων. Την ίδια υποχρέωση διατηρεί και 45 ημέρες μετά τη λήξη της παράτασης της αναστολής.

Επισημαίνεται εδώ, ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να μεταβάλλει τους όρους εργασίας (π.χ. επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης, μεταβολή σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, τοποθέτηση σε καθεστώς προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας) για όσους εργαζόμενους επιστρέφουν στα καθήκοντά τους από το καθεστώς αναστολής σύμβασης, ούτε δύναται να τους απολύσει για διάστημα 45 ημερών μετά την ολοκλήρωση της αναστολής. Κατά την επάνοδο του εργαζομένου δηλαδή και για 45 ημέρες, ο εργοδότης δεσμεύεται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και με τους ίδιους όρους εργασίας, όπως εκείνοι ίσχυαν στις 21-03-2020.

Εντούτοις, το προσωπικό για το οποίο δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας ακόμη και με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Σύμφωνα με την από 1/5/2020 ΠΝΠ, υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της αναστολής. Με το μέτρο αυτό, οι επιχειρήσεις που είναι σοβαρά πληττόμενες ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση κρατικής αρχής, δύναται να ανακαλέσουν την αναστολή των συμβάσεων ορισμένων εργαζομένων τους, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες, κατεπείγουσες, ανελαστικές και μη αναβαλλόμενες ανάγκες της επιχείρησης. Τονίζεται ότι ο εργοδότης για το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, κατά το οποίο ο εργαζόμενος θα επανέλθει έκτακτα στην εργασία του, θα επιβαρυνθεί με την καταβολή των αποδοχών του.

Επιπλέον, προβλέφθηκε η κατάργηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση, εφόσον επιθυμεί να καταργήσει την αναστολή, θα πρέπει να επαναφέρει τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, και εφόσον εκείνη έχει διαρκέσει για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Περαιτέρω, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα αλλαγής του ωραρίου εργασίας του προσωπικού σε συνάρτηση με το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης βάσει της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να παραβιάζει τα εκ του νόμου τιθέμενα όρια υπερεργασίας και υπερωρίας, ούτε να μονομερώς να μεταβάλλει το είδος της σύμβασης των εργαζομένων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η παροχή καθηκόντων των εργαζομένων με τηλεργασία, κατόπιν της επανόδου τους από την αναστολή, αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα. Ο εργοδότης μπορεί μονομερώς να θέσει σε καθεστώς τηλεργασίας τον εργαζόμενο, χωρίς ωστόσο να του επιβάλλει υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου και να προβαίνει σε εν γένει καταχρηστικές συμπεριφορές.

*Ο Γιάννης Καρούζος είναι δικηγόρος-εργατολόγος. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος της Σχολής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία, με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, Εργασιακές Σχέσεις, Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει πολύχρονη εμπειρία και πείρα συμβουλεύοντας δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων και Επιχειρήσεις σε εργασιακά θέματα. Διατέλεσε Σύμβουλος σε τρία Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπήρξε επί έτη ενεργό μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι Μεσολαβήτης, Μέλος του Σώματος Μεσολαβητών του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Υπήρξε επίσης σύμβουλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε). Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε νομικά περιοδικά εργατικού δικαίου και εργασιακών σχέσεων και σε εφημερίδες.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://dikigorosergatologos.gr

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιάννη Καρούζου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ