Έρχεται νέα  ρύθμιση για όλα τα χρέη από 1/5/2020

Έρχεται νέα  ρύθμιση για όλα τα χρέη από 1/5/2020

Από 1/5/2020 θα ισχύσει νέα ενιαία ρύθμιση με την οποία μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες τις ΔΕΚΟ και στους Δήμους. Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλες τις υπάρχουσες ρυθμίσεις που υφίστανται σήμερα, όπως είναι αυτή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις.

Στόχος του νέου πλαισίου ρύθμισης είναι αφενός να μειωθεί το δυσθεώρητα υψηλό ιδιωτικό χρέος που στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και του Δήμους ξεπερνάει τα 220 εκατ. ευρώ. Μόνο στην εφορία χρωστούν σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 35 δισ. ευρώ, περίπου 75 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια ενώ περίπου 6 δις. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη σε δήμους και ΔΕΗ. Επίσης χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης, κινητής τηλεφωνίας, κ.α.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές, οι οποίοι είναι αρνητικοί σε νέες ρυθμίσεις οφειλών, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν καλλιεργείται κουλτούρα καταβολής των υποχρεώσεων που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ώρα τους. Από την άλλη πλευρά χιλιάδες πολίτες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα στην πλειονότητά τους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για πραγματικούς λόγους, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις να αποτελούν αδιαμφισβήτητη ανάγκη.

Η νέα πλατφόρμα θα έχει όλα τα απαραίτητα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία και δεν θα χρειάζεται η κατάθεση δικαιολογητικών . Η ρύθμιση δεν θα είναι ενιαία αλλά ο κάθε πιστωτής θα προτείνει ξεχωριστές ρυθμίσεις ανάλογα με τα προγράμματα που διαθέτει, όπως συμβαίνει και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης εάν κάποιος έχει ρυθμίσει την οφειλή του στην εφορία σε 120 δόσεις, μπορεί να τη διατηρήσει και να ρυθμίσει μέσω της νέας πλατφόρμας τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα χρέη του.

Με την είσοδο στην πλατφόρμα και την επικύρωση της ρύθμισης θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών αλλά για τέσσερις μήνες. Μετά τους τέσσερις μήνες και εφόσον δεν επέρχεται συμφωνία με τους πιστωτές θα προχωράει η πτωχευτική διαδικασία. Δηλαδή θα πτωχεύουν τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα, εφόσον δεν υπάρχει περιουσία για να ρευστοποιηθεί και να πληρωθούν οι οφειλές.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η νέα ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται χωρίς να υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Εκτιμάται ότι όσοι οφειλέτες έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα έχουν μεγαλύτερες ελπίδες για να τύχουν μιας γενικότερης ευνοϊκής ρύθμισης απ’ όλους τους πιστωτές καθώς οι πιστωτές θα ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Όταν όμως θα βγουν εκτός ρύθμισης θα διενεργείται άμεσα ο πλειστηριασμός και θα ικανοποιούνται κατ’ αυτό τον τρόπο οι πιστωτές. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι η ρευστοποίηση της περιουσίας θα γίνεται μέσω ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες θα πωλούν τα ακίνητα, άρα θα δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να πωλήσει το ακίνητο του με συνοπτικές διαδικασίες μέσω αυτών των εταιρειών .

Με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και εισόδημα θα απαλλάσσονται από τα χρέη και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που εκτιμάται πολύ σε 2 χρόνια θα μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή μια επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς χρέη τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τους ιδιώτες. Για να μπορέσει ένα νοικοκυριό ή ένα νομικό πρόσωπο να απαλλαγεί από τα χρέη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα πρέπει να έχει ούτε ένα ευρώ περιουσία. Μάλιστα, θα προβλέπεται ότι όποιος πτωχεύει θα ελέγχεται εάν έχει μεταβιβάσει την περιουσία του προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις και σε τέτοιες περιπτώσεις θα διώκεται για καταδολίευση δανειστών. Άλλωστε η πλατφόρμα θα διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να γίνει εκτενής έλεγχος και στα προηγούμενα έτη ώστε να υπάρχει εικόνα για την φερεγγυότητα του αιτούντος και σε περίπτωση ποινικά κολάσιμων πράξεων θα ξεκινούν οι ποινικές διαδικασίες.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ