Τα μυστικά της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Τα μυστικά της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία ,  θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύει έως τις 30/9/2019 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις, στη ρύθμιση αυτή θα εντάσσονται το σύνολο των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018.

Επίσης στη ρύθμιση θα υπάγονται νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή.

Γίνεται λοιπόν σαφές οτι η ρύθμιση αυτή θα ευνοήσει πολλούς ασφαλισμένους πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους και οι οποίοι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς και όσους πολίτες δεν συνταξιοδοτήθηκαν λόγω των χρεών τους προς το Ταμείο τους, οι οποίοι πλέον θα μπορούν μέσω της ρύθμισης να βγουν στη σύνταξη.

Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση παρέχεται άπαξ ανά οφειλέτη και υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Με την αίτηση συνυποβάλλεται δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα και από δικόγραφο του ένδικου βοηθήματος ή μέσου, εφόσον έχει ασκηθεί και βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί.

Η ρύθµιση οφειλών προς τα Ταµεία θα γίνει χωρίς εισοδηµατικά ή περιουσιακά κριτήρια αλλά µε ευνοϊκούς όρους που θα οδηγούν σε κούρεµα της συνολικής οφειλής κατά 60%-65% και αποπληρωµή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις. Ο επανυπολογισµός θα γίνει για όλους µε βάση την ελάχιστη εισφορά, όπως διαµορφώνεται µε τον προηγούµενο κατώτατο µισθό των 586,08 ευρώ.

Στη νέα ρύθµιση υπάγονται και όσοι είναι σήµερα ενταγµένοι σε άλλη ρύθµιση. Μάλιστα προβλέπεται πως αν εκκρεµεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταµεία στον νόµο του Εξωδικαστικού ή των υπερχρεωµένων, τότε ο οφειλέτης µπορεί να ενταχθεί στη νέα ευνοϊκότερη ρύθµιση εφόσον παραιτηθεί.

Μόλις ενταχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και κάθε ποινική δίωξη που έχει εγερθεί εξαιτίας των οφειλών του. Αν ο οφειλέτης αποβιώσει πριν από την ολοκλήρωση της ρύθµισης, ισχύει η ρύθμιση και για τους κληρονόμους του.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί οτι η ρύθµιση χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις, όπως επίσης και βεβαιωµένες οφειλές του 2019 και αναβιώνει η οφειλή χωρίς το κούρεμα που είχε πραγματοποιηθεί λόγω της ρύθμισης.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ