Τα υπέρ και τα κατά της νέας ρύθμισης οφειλών

Τα υπέρ και τα κατά της νέας ρύθμισης οφειλών

Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύστερα από πολλούς μήνες καθυστέρησης που οδήγησε στην αναστολή πληρωμών από μεγάλη μερίδα οφειλετών, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεση και ψήφισή της από τη Βουλή.

Mε βάση το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί, φαίνεται ότι είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς οφειλέτες να ενταχθούν και να βάλουν σε τάξη τις υποχρεώσεις τους από σήμερα και για τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλες μειώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόσθετα τέλη, που αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις το 50% της συνολικής οφειλής, η δυνατότητα αποπληρωμής σε βάθος χρόνου μέχρι και σε 120 δόσεις και η δυνατότητα επίσης η οποία παρέχεται με τον επανυπολογισμό να μειωθεί και η αρχική οφειλή, δηλαδή οι εισφορές, αποτελούν θετικά σημεία αυτής της νέας ρύθμισης.

Το ερώτημα είναι εάν θα ενταχθεί μεγάλος αριθμός οφειλετών και τι θα αποδώσει στα οικονομικά των ταμείων.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Ανάλογες ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είχαμε και στο παρελθόν και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της κρίσης, δηλαδή την περίοδο 2010-2013. Στην πρώτη φάση εφαρμογής τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Ωστόσο στη συνέχεια και μετά από κάποιους μήνες πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι διέκοψαν την καταβολή των δόσεων και απεντάχθηκαν από τη ρύθμιση.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τη νέα ρύθμιση , αφού η ανωτέρω πρακτική αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας και είναι στα αρνητικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια μέριμνα, μια επιβράβευση, όσων με συνέπεια καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Μια άλλη πτυχή είναι εκείνη που αφορά όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω οφειλών.

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση και δεν κατάφεραν να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής που υπερέβαινε τις 20.000 ευρώ, εντός διμήνου όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι το ποσό των 20.000 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ ή το ποσό των 15.000 για τους ασφαλισμένους μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη. Θα πρέπει και σε αυτούς να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση και αποπληρωμής των δόσεων από τη σύνταξη.

Μια άλλη βελτίωση που θα πρέπει να υπάρξει είναι εκείνη που αφορά την προθεσμία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή.

Με δεδομένο ότι για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2019 και μετά, οι οποίες σημειωτέον αναμένεται να εκκαθαριστούν προς το τέλος του έτους, η προθεσμία που προβλέπει το σχέδιο μέχρι Σεπτέμβριο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2019.

Τέλος υπάρχει ένα σημείο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των οφειλετών, ελεύθερων επαγγελματιών.

Είναι εκείνο που αφορά τον επανυπολογισμό των εισφορών από 1/1/2002 και μετά και μέχρι 31/12/2016.

Όπως είναι γνωστό οι συντάξεις υπολογίζονται πλέον με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από 1/1/2002 μέχρι και την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον ελεύθερο επαγγελματία που είχε σχετικά χαμηλά εισοδήματα αυτή την περίοδο και θα επιλέξει τον επανυπολογισμό των εισφορών για να περιοριστούν στο ελάχιστο ποσό των 167,95 ευρώ μηνιαίως, θα υπάρξει αντίστοιχη μεγάλη μείωση και στη σύνταξή του, ασχέτως εάν τα πριν το 2002 έτη έχει καταβάλει υψηλές εισφορές.

Για παράδειγμα ένας τέτοιος επαγγελματίας που θα επανυπολογιστούν με το κατώτατο όριο οι εισφορές του, θα έχει βεβαίως μια θεαματική μείωση των εισφορών, αλλά ταυτόχρονα η σύνταξή του ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης δεν θα ξεπεράσει τα 640 ευρώ.

Το θέμα γενικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και σε κάθε περίπτωση θα επανέλθουμε, αφού θα δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ