Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

 Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

 Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τους τελευταίους μήνες  τα στοιχεία  από την πορεία των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το Φεβρουάριο του 2019, ειδικά σε σχέση με  τις βεβαιωμένες  εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η εισπραξιμότητα παρουσιάζεται μειωμένη  κοντά στο 54% και τα έσοδα περιορίστηκαν στα 128 εκατ. ευρώ από 235 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί για τον ίδιο μήνα.

Τα έσοδα αυτά είναι μικρότερα κατά 18,5% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και κατά 25% περίπου σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάλογη μείωση παρουσιάζουν και τα έσοδα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του γνωστού ΚΕΑΟ, αφού από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μείωση στα μηνιαία έσοδα που ξεπερνάει το 30% Ειδικά για το ΚΕΑΟ ήταν αναμενόμενη μια σταδιακή μείωση των εσόδων, αφού η πίεση που ασκήθηκε μέσα από την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και τις κατασχέσεις σε λογαριασμούς οφειλετών, έχει εξαντλήσει σε ένα βαθμό τα περιθώρια και τα αποτελέσματά της.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι ιδιαίτερα υψηλές εισφορές που έχουν θεσμοθετηθεί περίπου για το 30% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, σε συνδυασμό με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, έχει οδηγήσει πολλούς σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια μικρή μείωση των εσόδων, έστω για τη χειμερινή περίοδο, που οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες σε ένα οικονομικό περιβάλλον που εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ωστόσο η βασικότερη αιτία για τη μεγάλη μείωση των εσόδων , πέρα από τις άλλες αιτίες που αφορούν στην κατάσταση της οικονομίας , είναι η προαναγγελθείσα και μη υλοποιηθείσα μέχρι σήμερα ρύθμιση των οφειλών. Όλοι ακούμε εδώ και πολλούς μήνες για μια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και την εφορία, χωρίς να υλοποιείται. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν αναγγέλλεται μια ρύθμιση υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στις πληρωμές τρεχουσών εισφορών. Παράλληλα παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις η μη καταβολή δόσεων για προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Όταν όμως «σέρνεται» για πολλούς μήνες η υπόσχεση για 120 δόσεις και καθυστερεί η υλοποίησή της, όπως συμβαίνει την τελευταία περίοδο, είναι επόμενο να μειωθούν αισθητά τα έσοδα, τουλάχιστον των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι προφανές ότι η μη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και υποχρεώσεων και η παραπέρα αύξηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα πληρωθούν, αν πληρωθούν τα επόμενα χρόνια, μόνο προβλήματα δημιουργούν. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα ρύθμιση, με μείωση των προσαυξήσεων που είναι μεγάλες , προκειμένου να ενταχθεί σε αυτή ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός οφειλετών. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα , αλλά και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και είναι σήμερα εγκλωβισμένοι, λόγω οφειλών. Τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει για τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Ας γίνουν όμως πράξη το συντομότερο δυνατόν. Η καθυστέρηση είναι σε βάρος των ταμείων, αλλά και των ίδιων των οφειλετών. Και σε κάθε περίπτωση οι όποιες ενστάσεις ή επιφυλάξεις υπάρχουν από την πλευρά των θεσμών, δεν μπορούν πλέον να ακυρώσουν ή να αναβάλουν μια επιλογή που είναι αναγκαία.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ