Γιατί αποκτά ξανά ενδιαφέρον η επένδυση στα ακίνητα

Γιατί αποκτά ξανά ενδιαφέρον η επένδυση στα ακίνητα

            Το 2019 θα είναι η χρονιά που θα ορίσει τη νέα πραγματικότητα της αγοράς ακινήτων. Τόσο στις μισθωτικές όσο και στις αγοραίες αξίες, μια νέα βάση αξιών έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, όμως, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ειδικά στο μέτωπο της απλοποίησης της φορολογικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και ως προς τη μείωση της φορολογίας των ακινήτων.

Αποτελεί μεγάλο λάθος της κυβέρνησης που αυξάνει σήμερα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε κάποιες περιοχές διότι θα αυξηθούν άμεσα όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που αφορούν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, φόροι γονικής παροχής, δωρεάς, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης κ.α.). Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαλλαγεί από την μνημονιακή υποχρέωση καταβολής των 3,5 δις ετησίως.

Μετά από οκτώ συνεχή έτη απαξίωσης της ελληνικής κτηματαγοράς, από τις αρχές του 2017 παρατηρείται βελτίωση των βασικών μακροοικονομικών δεικτών, που δεν έμεινε άγνωστη στους δυνητικούς ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Ομοίως, οι αξίες των ακινήτων, ακολουθώντας στενά την ύφεση της οικονομίας, έχουν παρουσιάσει μείωση, σε όλα τα είδη ακινήτων, μεσοσταθμικά της τάξης του 55%. Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που καταγράφεται σταθεροποίηση της πτωτικής τάσης των μισθωτικών και αγοραίων αξιών, αλλά και η διαμόρφωση μιας νέας βάσης αξιών σε ορισμένες περιοχές και ορισμένα είδη ακινήτων.

Η πρόκληση είναι συνεπώς μεγάλη, και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και φαίνεται πως προσπαθεί να δρομολογήσει αλλαγές που θα επιτρέψουν στον κλάδο των ακινήτων να ανακάμψει και στους ξένους επενδυτές (ιδιώτες και θεσμικούς) να αποφασίσουν να επενδύσουν δυναμικά στη χώρα μας. Γιατί η Ελλάδα μας είναι μοναδική! Έχουμε τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο, καταπληκτικά νησιά, εξαιρετικό μεσογειακό κλίμα, τον καθαρότερο ουρανό και αμέριστη φιλοξενία.

Μεγάλο πόλο έλξης μεμονωμένων επενδυτών από το εξωτερικό αλλά και εταιρειών έχουν τα ελληνικά νησιά με δημοφιλέστερους προορισμούς τα νησιά που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια και αυτά που έχουν τουριστικές υποδομές όπως μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχεία και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ήδη διάφορες σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις με τη μορφή νόμων και ρυθμίσεων, όπως ο νόμος “Fast Track” που επιτρέπει σε αξιόλογες επενδύσεις να ξεπεράσουν σύντομα υπερβολικές γραφειοκρατίες, ή ο Νέος Επενδυτικός Νόμος για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις της δέσμευσης της κυβέρνησης να στηρίξει το real estate και να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια όπως επίσης μείωση του φόρου μεταβίβασης για αγορά ακινήτων από εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα από το 10% στο 3% και μια καινοτόμα ιδέα που ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο είχαμε ζητήσει για όσους κατοίκους δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και αγοράσουν ακίνητο άνω των 250.000€ να παίρνουν άδεια παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους για όσο χρονικό διάστημα έχουν στην ιδιοκτησία τους το ακίνητο.

Σήμερα οι αγοραστές ακινήτων είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι, ενώ οι πωλητές (ιδιώτες και developers) άρχισαν να ανεβάζουν σημαντικά τις τιμές των ακινήτων τους. Ιδιαίτερα οι τράπεζες, μέσω των μαζικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεν αφήνουν κανένα ακίνητο απούλητο και στην περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής το αγοράζουν οι ίδιες. Η αλλαγή στάσης των τραπεζών, που επανακάμπτουν δυναμικά αλλά προσεκτικά, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων βελτίωσαν κάπως το κλίμα στην αγορά. Πιστεύω οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εκπλειστηριάζουν ακίνητα, να πωλούν κόκκινα δάνεια και να θέλουν να απαλλαγούν εντελώς από κάθε ακίνητο είτε είναι δανεισμένο είτε όχι. Η ιστοσελίδα Airbnb και η Golden Visa ώθησαν και θα συνεχίζουν να ωθούν την αγορά προς τα πάνω, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και σε κάποια επιλεγμένα νησιά. Σε μεγάλο βαθμό, η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες αναμένεται καθοριστική για τη διαμόρφωση της αγοράς τους προσεχείς μήνες.

Τέλος, πιστεύω πως η ελληνική κτηματαγορά αποτελεί μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ακίνητα (κάθε είδους) και στα ελληνικά νησιά σε μια πανέμορφη, ηλιόλουστη, ευρωπαϊκή χώρα, με ιστορία, πολιτισμό αλλά και με ιδιαίτερες δυνατότητες και προοπτικές.

Ο Ιωάννης Ρεβύθης είναι πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ