Goldman Sachs: Μεγάλος καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα και τις τράπεζες η επόμενη αναβάθμιση

Goldman Sachs: Μεγάλος καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα και τις τράπεζες η επόμενη αναβάθμιση

Η επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι απαιτείται τουλάχιστον άλλη μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από S&P, Fitch ή Moody's

Μεγάλος καταλύτης για οικονομία και τράπεζες θα είναι η επερχόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας και από τους οίκους S&P και Fitch, σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς θα επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Με αφορμή την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS Morningstar, η Goldman Sachs βλέπει ότι ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες αναβαθμίσεις στο μέλλον. Οι αξιολογήσεις της DBRS είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των S&P, Fitch, Moody’s) τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να καθορίσει τις απαιτήσεις όταν χρησιμοποιούνται κρατικά ομόλογα ως εξασφάλιση.

Σημειώνει ωστόσο ότι η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση IG επίσης από τους S&P, Fitch ή Moody’s.

Έτσι, η εστίαση στρέφεται στις παρακάτω ημερομηνίες:

– 15 Σεπτεμβρίου 2023 – Moody’s: Βαθμολογία είναι Ba3 (3 βαθμίδες κάτω από το IG).

– 20 Οκτωβρίου 2023 – S&P: Βαθμολογία είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από το IG).

– 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch: Βαθμολογία είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από το IG)

Η επίδραση για τις ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs αναμένει την επόμενη αξιολόγηση από την S&P και τη Fitch ως σημαντικό καταλύτη, καθώς τυχόν αναβαθμίσεις θα πυροδοτήσουν την ένταξη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών ομολόγων.

Δεδομένου ότι η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών υστερεί σε σχέση με τις κρατικές τα τελευταία χρόνια (κυρίως λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας), οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL.

Η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ