Υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα από τη Morgan Stanley – Τι λέει για ανάπτυξη και επενδυτική βαθμίδα

Υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα από τη Morgan Stanley – Τι λέει για ανάπτυξη και επενδυτική βαθμίδα

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 2,5% για το 2023 και 2,2% για το 2024 περιμένει η Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία, τρέφοντας, όπως αναφέρει «υψηλές προσδοκίες». Σε συνδυασμό με τη συνέχιση των ακολουθούμενων πολιτικών και της δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2024, εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει έναντι της Ευρωζώνης το 2023 και το 2024, καθώς η μείωση του πληθωρισμού (αναμένεται στο 3,6% και στο 0,5% αντίστοιχα από 9,6% το 2022) και η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο δομικός πληθωρισμός, πάντως, αναμένεται να παραμείνει υψηλός, λόγω των τιμών στις υπηρεσίες αναψυχής, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, εν αναμονή μίας ακόμα ισχυρής τουριστικής σεζόν.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην οικονομία, αλλά οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να στηρίζονται από την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Δημοσιονομική προσαρμογή

Η Morgan Stanley τονίζει πόσο αξιοσημείωτες είναι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, αφού χάρη στην ισχυρή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, η χώρα εμφάνισε μια από τις γρηγορότερες δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ευρώπη, καταφέρνοντας να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και να μειώσει το χρέος κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, από το ιστορικό υψηλό του 206% του ΑΕΠ που έφτασε το 2020, λόγω της πανδημίας.

Ο οίκος προβλέπει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αν και με πιο αργό ρυθμό, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 0,9% του ΑΕΠ το 2023 και 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές τόκων να είναι περιορισμένες, λόγω της δομής του χρέους, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να πέσει στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024.

Οι εκλογές

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, εάν η Νέα Δημοκρατία εμφανίσει παρόμοιο αποτέλεσμα στις επαναληπτικές εκλογές, θα μπορέσει να εξασφαλίσει περίπου 180 έδρες, αρκετές για να σχηματίσει μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η επενδυτική βαθμίδα

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος χαρακτηρίζει σχεδόν βέβαιη την επενδυτική βαθμίδα. «Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θα συνέχιζε να οδηγεί τη χώρα στο μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής και της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s έχουν χαρακτηρίσει θετικό για την αξιολόγηση το αποτέλεσμα των εκλογών. «Πιστεύουμε ότι τα οικονομικά θεμελιώδη ευθυγραμμίζονται με την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες», αναφέρει η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η χώρα θα φτάσει στο investment grade από τους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης το πρώτο εξάμηνο του 2024 ή και νωρίτερα, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει θετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ