Σοκ στη Γαλλική Κουζίνα στα ύψη το κόστος του Coq au Vin

Το πιάτο κοτόπουλου με κρασί δείχνει ότι οι τιμές των τροφίμων ξεπερνούν τον πληθωρισμό Ο Δείκτης παρουσιάζει αύξηση 14,7% τον Ιανουάριο από ένα χρόνο νωρίτερα

Σοκ στη Γαλλική Κουζίνα στα ύψη το κόστος του Coq au Vin

Το κόστος παρασκευής του παραδοσιακού πιάτου coq au vin της Γαλλίας έχει αυξηθεί σε ρεκόρ, δείχνοντας πώς ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει το οικογενειακό τραπέζι πυροδοτώντας τις τιμές των πάντων, από κρεμμύδια έως κρασί.

Ο νέος μηνιαίος δείκτης coq-au-vin του Bloomberg, που βασίζεται σε ένα καλάθι με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά για το διάσημο κοτόπουλο στιφάδο, δείχνει αύξηση 14,7% τον Ιανουάριο από ένα χρόνο νωρίτερα. Η μέση τιμή είναι τώρα € 18.70.

Ενώ ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήταν σταθερά μεταξύ των χαμηλότερων της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ο δείκτης υπογραμμίζει πώς ακόμη και εκεί το σοκ του κόστους ζωής πλήττει το σπίτι.

Ο μετρητής καταγράφει δεδομένα από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας και το υπουργείο Γεωργίας και Διατροφής της χώρας και παρακολουθεί πουλερικά, κρασί, καρότα, κρεμμύδια, μανιτάρια και βούτυρο.

Οι τιμές καταναλωτή με βάση το εθνικό μέτρο της Γαλλίας αυξήθηκαν 6% τον Ιανουάριο, αλλά το κόστος των τροφίμων έχει εκτιναχθεί με υπερδιπλάσιο ρυθμό. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ λέει ότι προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τη δαπάνη τέτοιων αντικειμένων.

Τα πουλερικά αυξήθηκαν κατά 17,8% σε ετήσια βάση, ενώ το βούτυρο και τα καρότα αυξήθηκαν πάνω από 20%. Η μέση τιμή του μισού λίτρου κρασιού που χρησιμοποιήθηκε στη συνταγή κόστισε €4,7 τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 8,2%.

Με τον κόκορα ως εθνικό σύμβολο της Γαλλίας, το coq au vin έχει ιδιαίτερη σημασία εκεί: coq σημαίνει κόκορας στα γαλλικά.

Το πιάτο παρασκευάζεται συνήθως με πιο τρυφερά στήθη κοτόπουλου και μηρούς, ωστόσο, κοκκινισμένο σε κρασί και αργά μαγειρεμένο σε κατσαρόλα. Η συνταγή μπορεί να ποικίλει - μερικοί προσθέτουν lardons και άλλοι μια βουτιά κονιάκ ή κονιάκ - αλλά ένα βασικό συστατικό είναι το κόκκινο κρασί, συνήθως από τη Βουργουνδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ