Φονικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου

Φονικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξαν τη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία και έχει παγιδεύσει εκατοντάδες άλλους.

Ο σεισμός σημειώθηκε πριν από την αυγή με μέγεθος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο κοντά στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ. Οι αρχές δήλωσαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί στην Τουρκία και στη Συρία με τις καταστροφές να συγκεντρώνονται σε παραμεθόριες περιοχές που στεγάζουν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας Botas δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκαν ζημιές σε αγωγούς αργού πετρελαίου που μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσω των πληγεισών περιοχών και συνδέουν την Τουρκία με παραγωγούς στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Η τουρκική λίρα άλλαξε ελάχιστα στα 18,8288 ανά δολάριο στις 9:03 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Το χρηματιστήριο της Τουρκίας Borsa Istanbul διέκοψε τη διαπραγμάτευση οκτώ μετοχών μέχρι να κάνει μια δήλωση για το πώς οι δραστηριότητές τους στην περιοχή του σεισμού σε μια κατάθεση συναλλάγματος. Ο δείκτης ΣΜΕ Borsa Istanbul 30 διαπραγματευόταν 1,4% χαμηλότερα από τις 9:38 π.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Η καταστροφή έπληξε αρκετές τουρκικές επαρχίες που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, όπου εκατομμύρια προετοιμάζονται για χαμηλότερες θερμοκρασίες του χειμώνα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει γενικές εκλογές τον Μάιο, έστειλε αρκετούς υπουργούς στην περιοχή.

Ήταν τουλάχιστον ο ισχυρότερος σεισμός στην Τουρκία από τότε που δίδυμες δονήσεις έπληξαν τα βορειοδυτικά το 1999 και σκότωσαν περίπου 18.000 ανθρώπους. Η χώρα βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου και διασχίζεται από πολλά ρήγματα. Το 2011 ένας μικρότερος σεισμός σκότωσε σχεδόν 700 ανθρώπους στην ανατολική πόλη Βαν.

Σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπους σε πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σε αρκετές τουρκικές επαρχίες κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση. Δεκάδες κτίρια είχαν καταρρεύσει και ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι υπέστησαν ζημιές, καθώς έγιναν αισθητοί κραδασμοί μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο, το Ιράκ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Το παρατηρητήριο Kandilli της Τουρκίας αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού σε 7,7 από 7,4 που καταγράφηκε νωρίτερα τη Δευτέρα.

Οι νεκροί αυτοί βρίσκονταν σε έξι τουρκικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Σανλιούρφα, Οσμανίγιε, Ντιγιαρμπακίρ και Μαλάτεια, ανέφερε η αρχή διαχείρισης καταστροφών της χώρας, προσθέτοντας ότι 440 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στη Συρία τουλάχιστον 111 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 516 τραυματίστηκαν, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι ΗΠΑ αξιολογούν επιλογές για να βοηθήσουν τους πλέον πληγέντες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, επικαλούμενος εντολές του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Έχουμε ενεργοποιήσει έναν επιφυλακή τέταρτου επιπέδου, αυτό συνεπάγεται διεθνή βοήθεια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο και πολλοί από τους 3,7 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες είναι συγκεντρωμένοι σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ