Ουζμπεκιστάν: Θα εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Μαρτίου

 Ουζμπεκιστάν: Θα εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Μαρτίου

Η ουζμπεκική εταιρία αερίου Ouztransgaz επιβεβαίωσε α το Ουζμπεκιστάν δεν εισήγαγε ποτέ αέριο από τη Ρωσία και πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Το Ουζμπεκιστάν, μια χώρα της κεντρικής Ασίας πλούσια σε φυσικούς πόρους αλλά αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση, προβλέπει για πρώτη φορά να εισαγάγει αέριο από τη Ρωσία μέσω μιας συμφωνίας με την Gazprom, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

"Προβλέπουμε να ξεκινήσουμε τις παραδόσεις ρωσικού αερίου προς το Ουζμπεκιστάν από την 1η Μαρτίου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.

Η ουζμπεκική εταιρία αερίου Ouztransgaz επιβεβαίωσε από την πλευρά της μιλώντας σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ουζμπεκιστάν δεν εισήγαγε ποτέ αέριο από τη Ρωσία και πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Τα δύο μέρη δεν ανακοίνωσαν ωστόσο δημόσια τον όγκο του αερίου που θα παραδοθεί ούτε το ύψος της συναλλαγής.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της υπογραφής ενός οδικού χάρτη ανάμεσα στον ρωσικό κολοσσό Gazprom και το Ουζμπεκιστάν σχετικά με τα "απαραίτητα τεχνικά μέτρα για τη διέλευση μέσω του αγωγού 'Κεντρική Ασία-Κέντρο' που διασχίζει το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν".

Οι δύο αυτές χώρες είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείμματα. Στα μέσα Ιανουαρίου, υπογράφηκε επίσης ένας οδικός χάρτης ανάμεσα στην Gazprom και το Καζακστάν.

Έπειτα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλη μείωση των παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία θέλει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς την Ασία, κυρίως μέσω των υποδομών χωρών της κεντρικής Ασίας.

Η ρωσοουζμπεκική συμφωνία σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την ιδέα που παρουσίασε η Μόσχα για μια "ένωση αερίου" με το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Η Τασκένδη απέρριψε την ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως αυτή η συμφωνία με την Gazprom "δεν απειλεί την ουζμπεκική κυριαρχία".

Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου 35 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μία από τις κύριες χώρες παραγωγής αερίου στον κόσμο με 51,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου να έχουν παραχθεί το 2022.

Όμως η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις λόγω μεγάλης αύξησης της ζήτησης που συνδυάζεται με έναν χειμώνα με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και πεπαλαιωμένες υποδομές.

Προκειμένου να αντισταθμίσει τις διακοπές ηλεκτρισμού και θέρμανσης παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν κατά τόπους μέχρι και τους τριάντα βαθμούς υπό το μηδέν, το Ουζμπεκιστάν αναγκάστηκε να σταματήσει τον Δεκέμβριο τις εξαγωγές αερίου και κατέληξε σε συμφωνία με το γειτονικό Τουρκμενιστάν, με τους μεγάλους πόρους αερίου.

Ως συνέπεια της κρίσης αυτής, πολλοί πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αποπεμφθεί.

Σύμφωνα με τον Ουζμπέκο πρωθυπουργό Αμπντούλα Αρίποφ, "περίπου το 42% όλων των ενεργειακών δικτύων, εκ των οποίων το 39% των γραμμών υψηλής τάσης, το 51% των ηλεκτρικών υποσταθμών και το 35% των μετασχηματιστών είναι άνω των 40 ετών" καθώς κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ