Ρώσος έγινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν με διάταγμα του Πούτιν

Ρώσος έγινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν με διάταγμα του Πούτιν

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης.

Τη ρωσική υπηκοότητα στο πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν χορήγησε ο Πούτιν με διάταγμα που έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο προσφέρει στον Σνόουντεν την ιθαγένεια, καθιστώντας τον έναν από τους 75 ξένους υπηκόους στους οποίους η Ρωσία έχει προσφέρει τον δρόμο προς την ιθαγένεια.

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Σνόουντεν το 2013 είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και για την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών. Φοβούμενος ότι θα διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Την 1η Αυγούστου του 2014 πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία. Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ