Μακρόν σε Ερνογάν: Να γίνει σεβαστή η επιθυμία Σουηδίας και Νορβηγίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μακρόν σε Ερνογάν: Να γίνει σεβαστή η επιθυμία Σουηδίας και Νορβηγίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μια ώρα διήρκησε η συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογο του.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε μια ώρα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι επείγει η κατάπαυση του πυρός και η εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να καταστεί εφικτή η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η επιλογή προσχώρησης των δυο κρατών, που υιοθετήθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες και εξέφρασε την επιθυμία να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.

Η Άγκυρα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι δεν θα συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» από αυτές σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της, αφού δέχθηκε αντιπροσωπείες διπλωματών από αυτές τις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ