Η Ρωσία παρελαύνει - Ο κόσμος περιμένει - Δείτε live την παρέλαση στη Μόσχα

Η Ρωσία παρελαύνει - Ο κόσμος περιμένει - Δείτε live την παρέλαση στη Μόσχα

Περίπου 11.000 στρατιωτικοί στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας είναι σήμερα στραμμένο το παγκόσμιο ενδιαφέρον όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα απευθύνει ομιλία με αφορμή τον εορτασμό της μεγάλης «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 75η ημέρα του και τη Δύση να αδημονεί να πάρει μια ιδέα για το τι μπορεί να σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν, μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενδεχομένως θα κηρύξει νίκη στην «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και προσάρτηση των εδαφών που κατέκτησε στα ανατολικά ο ρωσικός στρατός, προχωρώντας σε αποκλιμάκωση. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης για να γιορτάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Άλλοι -μεταξύ αυτών και το Κίεβο – εικάζουν ότι θα μπορούσε να σημάνει κλιμάκωση με επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία κινητοποιώντας προσωπικό και πόρους που δεν αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «ειδικής επιχείρησης», όπως ονομάστηκε από τη Ρωσία η εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Εναλλακτικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να προσφέρει ένα «σάντουιτς», όπως το έθεσε ένας αναλυτής, που θα επαινεί από τη μία τη «νίκη» του ρωσικού στρατού και από την άλλη θα προετοιμάζει τον λαό για μια σκληρή και επώδυνη εν δυνάμει σύγκρουση.

Όλες οι πλευρές αναμένουν με αγωνία τα όσα έχει να πει , αναμένοντας ότι μάλλον θα αδράξει την ευκαιρία για να απειλήσει τη Δύση και να συσπειρώσει τη ρωσική κοινωνία που επωμίζεται το βαρύ κόστος των επιλογών του.

Το σίγουρο είναι πως η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη ρωσική πρωτεύουσα είναι μια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος.

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Το γνωστό και ως «Ιπτάμενο Κρεμλίνο» είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών με τις λεπτομέρειες να εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Περίπου 11.000 στρατιωτικοί θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ