Η Γερμανία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Γερμανίας

Ενεργοποιήθηκε από τη Γερμανία το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής από την Ρωσία.

Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν το 2021 στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πριν από τα μέσα του 2024 πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πρόσφατα την θέσπιση μηχανισμού έως τις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του οποίου οι «μη φιλικές» προς το Κρεμλίνο χώρες, όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία, θα πληρώνουν σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά στην Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έωε σήμερα πληρώνουν σε δολάρια.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει απορρίψει την ρωσική απαίτηση λέγοντας ότι τα συμβόλαια θα εφαρμοσθούν με τους υφιστάμενους όρους. Οι μεγαλύτεροι Γερμανοί πελάτες της Ρωσίας είναι οι Uniper, RWE και VNG της EnBW, που έχουν μακράς διάρκειας συμβόλαια. Δεν έχουν σχολιάσει ερωτήματα για επιμέρους προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της διατάραξης της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας;

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.

Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου.
Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.
Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.
Αν η Γερμανία δεν διασφαλίσει επαρκή προμήθεια φυσικού αερίου, η πρώτη που θα πληγεί θα είναι η βιομηχανία, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της γερμανικής ζήτησης.

«Αυτό σημαίνει ότι χάνεται βιομηχανική παραγωγή, χάνονται εφοδιαστικές αλυσίδες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου E.ON, Λέοναρντ Μπίρνμπάουμ στο δίκτυο ARD. «Το βέβαιο είναι ότι μιλάμε για πολύ μεγάλες απώλειες».

Τα νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας και άλλα ιδρύματα του δημοσίου τομέα με ειδικές ανάγκες θα είναι τα τελευταία που θα πληγούν από την έλλειψη φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ