Εισβολή στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Μαριούπολη

Εισβολή στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Μαριούπολη

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, στην Ουκρανία καθώς και Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πομπή, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι δύσκολο να είναι συνεχώς όλοι μαζί και η μετακίνηση γίνεται με ίδια μέσα.

Η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, του συνόλου των δημοσιογράφων που στεγάζονταν στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν αποφασίστηκε δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα βρίσκεται κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά, για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

«Έτοιμη να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες η Ελλάδα»

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την υποδοχή των Ουκρανών πολιτών που θα αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα, δήλωσε, στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, μετά τη συνάντηση που είχε στο Διοικητήριο με τον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Vadym Sabluk και τον Πρόξενο Olexandre Sosoniouk, στους οποίους εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας προς την Ουκρανία και τον λαό της.

«Συναντήθηκα με τον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και τον Πρόξενο, για να ακούσω τις σκέψεις τους στις δύσκολες αυτές ώρες για την πατρίδα τους, για τους συμπολίτες τους, για τους ομογενείς μας που βρίσκονται εκεί, αλλά και για να επαναλάβω την αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης, όλων των Ελλήνων στο δύσκολο αγώνα που δίνουν με ηρωισμό, ενάντια σε υπέρτερες δυνάμεις, για τα δίκαια και τα δικαιώματα τους», είπε ο κ. Καλαφάτης και σημείωσε:

«Εκφράζουμε θλίψη για τη φρίκη του πολέμου, για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων, ακόμη και μικρών παιδιών. Εκφράζουμε συμπαράσταση στον άμαχο πληθυσμό που, είτε κινδυνεύει στη γη του, είτε αναγκάζεται -έστω και για λίγο- να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Ειδικά για τους Ουκρανούς πολίτες που θα αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε για την υποδοχή τους. Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις δυτικές χώρες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη στήριξη της Ουκρανίας. Παρέχει έμπρακτη βοήθεια στη δοκιμαζόμενη χώρα και είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες του πολέμου. Οι Έλληνες -εκφραστές της ειρήνης και της δημοκρατίας, υπέρμαχοι του Διεθνούς Δικαίου και της ανεξαρτησίας των λαών- ενώνουμε τη φωνή μας με την παγκόσμια κοινότητα και ζητούμε να σταματήσει άμεσα η ρωσική επίθεση και να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ