Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift - Υπέρ της προοπτικής και η Ελλάδα

Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift - Υπέρ της προοπτικής και η Ελλάδα

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), στηρίζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν την αποβολή της Μόσχας από το Swift μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει και προβλήματα.

Ακόμα και το Βερολινό που αρχικά ήταν αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική άλλαξε στάση, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να διευκρινίζει ότι η Γερμανία είναι θετική σε αυτή την εξέλιξη.

Reuters: «Ζήτημα ημερών» o αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι είναι ζήτημα ημερών η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, επικαλούμενο κυβερνήτη κεντρικής τράπεζας χώρας της ευρωζώνης.

«Το SWIFT είναι απλώς ζήτημα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αυτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Είναι αρκετό; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν κόστη και για τις δύο πλευρές και αυτό θα στοιχίσει ακριβά», πρόσθεσε αυτός ο κεντρικός τραπεζίτης.

Τι είναι το Swift

Το Swift αποτελεί ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων. Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορά ρωσικές πληρωμές.

Το Swift δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο. Το δίκτυο ανήκει πλέον από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εποπτεύεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ