Βόμβες, διπλωματία και... συμβολισμοί

Βόμβες, διπλωματία και... συμβολισμοί

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία αρνείται να παραδοθεί, δηλώνει ο πρόεδρός της, εν μέσω σφοδρών μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, όσο και σε άλλα σημεία.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι μάχες διεξάγονται πλέον μέσα στο Κίεβο και όλη τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο ακούγονταν εκρήξεις. Οι άμαχοι έχουν αναζητήσει προστασία σε καταφύγια και υπόγειους σταθμούς του μετρό της πόλης, ενώ τα ουκρανικά μέσα μεταδίδουν πληροφορίες για την κατασκευή βομβών μολότοφ. Παράλληλα, διεθνή μέσα κάνουν λόγο για μη στρατιωτικούς στόχους που έχουν πληγεί, ανάμεσά τους και συγκροτήματα κατοικιών μέσα στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι δηλώνουν πως έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου Χοστομέλ στα βορειοδυτικά του Κιέβο, ενώ επιβεβαιώνεται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας η απόβαση Ρώσων στρατευμάτων στην παραθαλάσσια πόλη της Μαριούπολης.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε οικονομική βοήθεια 350 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ περισσότερες από 25 χώρες δηλώνουν πως θα στείλουν βοήθεια και πυρομαχικά στη δοκιμαζόμενη χώρα. Το ΝΑΤΟ προχωρά σε ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν να αναθεωρούν την επί δεκαετίες πολιτική της προσεκτικής ουδετερότητας που είχε ακολουθήσει η Φινλανδία που μαζί με τη Σουηδία δεν αποκλείεται πλέον να αποτελέσουν μέλη της ευρω-ατλαντικής Συμμαχίας.

Μια τέτοια προοπτική ωστόσο σχολιάστηκε την Παρασκευή με ξεκάθαρα απειλητικό τρόπο από τη ρωσική πλευρά. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως τυχόν ένταξη των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ρωσική επιθετικότητα δίνει ζωή στη Συμμαχία, την οποία προ μηνών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει ως "εγκεφαλικά νεκρή".

Την ίδια στιγμή, Ε.Ε, ΗΠΑ και Βρετανία πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τη Νέα Υόρκη, το αναμενόμενο ρωσικό βέτο δεν επέτρεψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης της επιθετικότητας της Μόσχας σε βάρος του Κιέβου.

Όσον αφορά τις ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα, η Ρωσία τέθηκε εκτός... Γιουροβίζιον, ενώ ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και όχι στην Αγία Πετρούπολη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επίσης, ματαιώθηκε το ρωσικό Γκραν Πρι από το πρόγραμμα της Φόρμουλα 1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ