Το Κίεβο καλωσόρισε την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 2

Το Κίεβο καλωσόρισε την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 2

Την ίδια ώρα η Μόσχα υποβαθμίζει την απόφαση της Γερμανίας και δηλώνει πως δεν φοβάται τίποτα και «δεν πιστεύει σε δάκρυα».

Η Ουκρανία καλωσόρισε την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, για την οποία η Κομισιόν ανακοίνωσε πως δεν θα επηρεάσει την προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης, ενώ η Μόσχα υποβάθμισε την κίνηση αυτή της Γερμανίας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2 αφού η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως ως ανεξάρτητες δύο περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό είναι ένα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά ορθό βήμα στις υφιστάμενες συνθήκες. Αληθινή ηγεσία σημαίνει σκληρές αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Η κίνηση της Γερμανίας αποδεικνύει ακριβώς αυτό», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

«Ο Nord Stream 2 δεν λειτουργεί ακόμα, δεν προμηθεύει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός για έναν υφιστάμενο προμηθευτή... Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασίαζε την ποσότητα του αερίου που ρέει από τη Ρωσία προς τη χώρα.

Η τιμή ωστόσο είναι ένα άλλο ζήτημα, δήλωσε ο Χάμπεκ προς τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Ντίσελντορφ, προβλέποντας ότι οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο απέρριψε την κίνηση της Γερμανίας λέγοντας πως η Μόσχα δεν φοβάται τίποτε και «δεν πιστεύει στα δάκρυα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ