Η Μεσόγειος γίνεται έρημος πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε

Η Μεσόγειος γίνεται έρημος πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε

Η υποβάθμιση του εδάφους επηρεάζει την παραγωγή τροφής.

Στη Μεσόγειο, η υποβάθμιση του εδάφους συμβαίνει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο συνδυασμός μη βιώσιμων αγροτικών πρακτικών και κλιματικής αλλαγής έχει φέρει το σύστημα στα όρια του. Η πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρήκε πως το 70% του εδάφους στην Ε.Ε. χάνει την ικανότητα να παρέχει κρίσιμες οικολογικές λειτουργίες.

Ειδικότερα τα εδάφη της Μεσογείου πλήττονται από διάβρωση, ξηρασία, πυρκαγιές και εισβολή θαλασσινού νερού. Μάλιστα, τα εδάφη της έχουν την υψηλότερη διάβρωση και τα χαμηλότερα επίπεδα οργανικής ύλης σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι πυκνοί πληθυσμοί σε αυτές τις περιοχές συνοδεύονται από πολλούς δρόμους με άσφαλτο ή τσιμέντο και ρύπανση του υπεδάφους με βαρέα μέταλλα και παρασιτοκτόνα.

Αλλαγές σε αγροτικά συστήματα σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στη χρήση γης, οδηγούν σε κρίσιμα επίπεδα την απώλεια περιβάλλοντος. Αυτό μας ανησυχεί έντονα καθώς η περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από την εκπληκτική βιοποικιλότητα, με τεράστιο αριθμό ενδημικών ειδών. Συνολικά, υπάρχει μία γενικότερη έλλειψη τακτικών συστηματικών εκτιμήσεων του εδάφους της Μεσογείου και μία επίσημη αρχή η οποία θα συγκεντρώσει και θα συνθέσει τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που καταγράφει την κατάσταση του εδάφους στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο και σημειώνει πως δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που να προστατεύει τις επαρχιακές περιοχές από το να γίνονται αστικές, ούτε προβλέπεται η αλατότητα του εδάφους στις πολιτικές της Ε.Ε. ενώ τα ευρήματα δείχνουν πως είναι απειλή για το έδαφος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment.

Πηγή: unboxholics.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ