Πολεμικός πυρετός και διπλωματικά στραβοπατήματα στην Ουκρανία

Πολεμικός πυρετός και διπλωματικά στραβοπατήματα στην Ουκρανία

Προθεσμία 48 ωρών δίνει η Ουάσιγκτον στους Αμερικανούς πολίτες για να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οι... γκάφες.

 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου κάλεσε του πολίτες των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Ουκρανία μέσα σε 48 ώρες. Ο Τζέικ Σάλιβαν υποστήριξε πως μία αεροπορική επιχείρηση της Ρωσίας σε ουκρανικούς στόχους συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, πρωτεύουσας της χώρας, είναι πιθανό να εκδηλωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. "Δεν μπορούμε να ορίσουμε με ακρίβεια την ημέρα και την ώρα αλλά υπάρχει ισχυρή πιθανότητα" είπε ο Σάλιβαν αναφερόμενος στον εκτιμώμενο χρόνο εκδήλωσης μιας ρωσικής επίθεσης. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπαίντεν με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βρετανίας, στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Οι προειδοποιήσεις Σάλιβαν ολοκλήρωσαν μία εβδομάδα έντοντων διεργασιών από την οποία δεν έλειψαν οι απειλές για κλιμάκωσης. Μετά την επίσκεψη Μακρόν στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Πούτιν υπήρξαν δηλώσεις από τη γαλλική πλευρά περί προόδου στο θέμα της Ουκρανίας, κάτι όμωςπου απέρριψε κατηγορηματικά το Κρεμλίνο. Από τη συνάντηση αυτή έμεινε το στιγμίότυπο με τους δύο ηγέτες να κάθονται στα άκρα ενός μεγάλου τραπεζιού μήκους αρκετών μέτρων.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του ίδιου του Ρώσου προέδρου περί μίας σύγκρουσης Ρωσίας - ΝΑΤΟ στην περίπτωση που η Ουκρανία γίνει μέλος της συμμαχίας. "Αντιλαμβάνεστε πως αν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αποφασίσει να πάρει πίσω την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα, ότι αυτομάτως οι ευρωπαϊκές χώρες θα συρθούν σε σύρραξη με τη Ρωσία; Φυσικά το συνδυασμένο δυναμικό του ΝΑΤΟ δεν συγκρίνεται με αυτό της Ρωσίας" ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του είναι μία από τις κορυφαίες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο και υπερέχει πολλών χωρών μελών του ΝΑΤΟ με πυρηνικό οπλοστάσιο. Στο μεταξύ, ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει κοινά γυμνάσια στην περιοχή βορείως των συνόρων της Ουκρανίας, εντείνοντας τις ανησυχίες των Ουκρανών για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η βρετανική προσπάθεια παρέμβασης κατέληξε σε φιάσκο. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κλήθηκε από τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ να πει αν η Βρετανία αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στο Ροστόφ και το Βορονέζ, δύο ρωσικές επαρχίες κοντά στα ουκρανικα΄σύνορα. Η Τρας αντέδρασε λέγοντας πως η Βρετανία ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στις δύο επαρχίες (!) και ανασκεύασε αμέσως μετά αφού πρώτα χρειάστηκε η παρέμβαση του Βρετανού πρέσβη. Επισήμως η βρετανική πλευρά αρνήθηκε πως έγινε γκάφα και υποστήριξε πως η υπουργός δεν είχε ακούσει καλά. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης ο Λαβρόφ έκανε πάντως λόγο για αδυναμία εξεύρεσης κοινού εδάφους στις συνομιλίες.

Στη διπλωματική σκακιέρα υπήρξε και ένα ακόμα συμβάν, με τον Λαβρόφ να απορρίπτει την κοινή επιστολή ΝΑΤΟ - Ε.Ε. για το ουκρανικό. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διεμήνυσε δια των εκπροσώπων του πως είχε ζητήσει τις θέσεις κάθε χώρας μέλους ξεχωριστά επί του ουκρανικού και όχι μια κοινή απάντηση την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε προσβλητική για τα διπλωματικά ήθη.

Την ερχόμενη Παρασκευή στη Μόσχα θα βρεθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ