Η Τουρκία αναζητά συμμαχίες - Στη λίστα των «χωρών απειλής» η Ελλάδα

Η Τουρκία αναζητά συμμαχίες - Στη λίστα των «χωρών απειλής» η Ελλάδα

Στη λίστα των «προκλήσεων» που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία για το 2022 περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

«Εξομάλυνση» και «επιρροή» είναι ο νέος διπλωματικός στόχος της Τουρκίας. Εξομάλυνση κατ’ αρχάς με τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ, την Αρμενία αλλά και ενίσχυση των δεσμών της με χώρες των Βαλκανίων και της επιρροής που ασκεί σε αυτές θα επιδιώξει η Αγκυρα, χωρίς να βγάζει εκτός του σχεδιασμού της τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός είναι επίσημος και η εντολή για προσπάθειες ώστε η Αγκυρα να δημιουργήσει έναν «κύκλο χωρίς προβλήματα», κυρίως με τα κράτη γύρω από αυτήν, συνδέεται και με την προσπάθεια για επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως τονίστηκε σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα («Χουριέτ»), αυτή «η δημιουργία ενός «κύκλου χωρίς προβλήματα» γύρω από την Τουρκία και η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία και το Ισραήλ, καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής, έχουν αναφερθεί ως αναγκαία».

Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να δίνει η Αγκυρα στις σχέσεις της με το Ισραήλ, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι η γλώσσα της Τουρκίας θα «μαλακώσει περαιτέρω», θα υπάρξει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, μετά και τα τηλεφωνήματα μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών και των υπουργών Εξωτερικών, με την Αγκυρα να επιδιώκει στο επόμενο στάδιο τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Για την Τουρκία άλλωστε ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εξέλιξη και γύρω από τον EastMed, δεδομένου και του αμερικανικού non paper που θεωρήθηκε από την Αγκυρα ως «νίκη».

Πρόοδο θέλει η Αγκυρα και με τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας όλα τα κανάλια της επιρροής της προκειμένου να δικαιώσει και να επαναβεβαιώσει την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί της σημασίας της Τουρκίας στην περιοχή και την ανάγκη να μην παραδοθεί η χώρα στη Ρωσία. Με το Ουκρανικό να είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι, αλλά και το κλείσιμο των μετώπων με τις γειτονικές της χώρες – πλην της Ελλάδας και της Κύπρου – η Τουρκία επιδιώκει να αποδείξει ότι δεν είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος στην περιοχή. Στόχος, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, και μέσω της ουκρανικής κρίσης, είναι η πάγια προσπάθεια του Ερντογάν καταστήσει τη χώρα του περιφερειακή δύναμη, που θα ασκεί επιρροή στις χώρες των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.

Το βλέμμα στα Βαλκάνια

Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία να τονίζεται ως στρατηγικής σημασίας, ενώ αντίστοιχα η Αγκυρα δηλώνει έτοιμη να αναλάβει «πρωτοβουλίες» και ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ο τούρκος πρόεδρος θέλησε να τονίσει και τις σχέσεις του με τη Σερβία, κατά την επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην Αγκυρα, με τον Ερντογάν να δηλώνει εμφατικά παρών στα Βαλκάνια και να θέλει ενίσχυση της επιρροής του.

Η αλλαγή στη διπλωματία της Αγκυρας διαλύει μεταξύ άλλων και τους ισχυρισμούς περί διεθνούς απομόνωσής της, με τις κινήσεις της να προσελκύουν και το ενδιαφέρον της Αθήνας που παρακολουθεί ποια θα είναι η αντίδραση των συμμάχων της στην προσέγγιση της Τουρκίας και αν αυτό θα επηρεάσει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Η... ελληνική πρόκληση

Στη λίστα των «προκλήσεων» που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία για το 2022 περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Στην πολύωρη συνεδρίαση -διάρκειας σχεδόν πέντε ωρών- του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι η χρονιά που διανύουμε δεν θα είναι εύκολη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς σημαντικά θέματα και προκλήσεις στη διεθνή σκηνή παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το γεγονός ότι η Ελλάδα «διαστρεβλώνει το Διεθνές Δίκαιο και εξοπλίζει τα νησιά» αξιολογείται ως απειλή για την Τουρκία, η οποία -όπως στρεβλώς αναφέρεται- καλεί την Ελλάδα για διάλογο, με την τελευταία να… απορρίπτει τις όποιες εκκλήσεις.

Επίσης, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το γνωστό μοτίβο ότι η Τουρκία «προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας:

«1. Αξιολογήθηκαν σε όλες οι πτυχές οι πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις του 2021 που είναι σημαντικές για την εθνική μας ασφάλεια. Συζητήθηκαν οι πιθανές προκλήσεις του 2022 και δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό.

2. Έχουν υποβληθεί αναφορές στο Συμβούλιο σχετικά με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα και επιτυχία απέναντι σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους για την εθνική μας ενότητα και επιβίωση, ιδίως των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DAESH.

3. Συζητήθηκαν οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας και επισημάνθηκε ότι η κλιμάκωσή τους δεν θα έχει συνέπειες προς το συμφέρον κανενός, εξ ου και καλούνται όλα τα μέρη να μειώσουν την ένταση με βάση την κοινή λογική.

4. Τονίστηκε η σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη μηχανισμών και προσπαθειών για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο με τις εποικοδομητικές και ειλικρινείς προσπάθειες των μερών, ιδίως της Τουρκίας και της Αρμενίας.

5. Η Ελλάδα, η οποία παραβιάζει απερίσκεπτα και διαστρεβλώνει το Διεθνές Δίκαιο και συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση Συνθηκών, έχει κληθεί να ανταποκριθεί στις ειλικρινείς εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία. Υπενθυμίζουμε ξανά τη δέσμευσή μας για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Πηγή: newpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ