Παύση στην πτώση της τουρκικής λίρας - Σημαντική ανάκαμψη σχεδόν 40%

Παύση στην πτώση της τουρκικής λίρας - Σημαντική ανάκαμψη σχεδόν 40%

Μετά την «κατρακύλα» των τελευταίων μηνών η τουρκική λίρα παρουσιάσει ανάκαμψη σχεδόν 40% σε εβδομαδιαία βάση.

Η τουρκική λίρα έκανε παύση σήμερα ύστερα από το ιστορικό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, με τα νομίσματα και τις μετοχές αναδυόμενων αγορών να είναι σταθερά σε γενικές γραμμές εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα σήμερα στις 11,7 λίρες έναντι του δολαρίου – αν και είχε ενισχυθεί στις 10,25 χθες, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα, ύστερα από μια σειρά μέτρων από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί το νόμισμα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα με στόχο να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οδηγώντας σε απότομη ανάκαμψη τη λίρα, η οποία τη Δευτέρα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 18,4 λιρών έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, με άνοδο σχεδόν 40%, μετά το καθοδικό σπιράλ των τελευταίων μηνών ύστερα από μια σειρά μειώσεων επιτοκίων και το άλμα στον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ