Αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ ζητά το Μεξικό μετά το τραγικό τροχαίο

Αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ ζητά το Μεξικό μετά το τραγικό τροχαίο

Το Μεξικό ζητά την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής από τις ΗΠΑ μετά το τραγικό τροχαίο που αφαίρεσε τη ζωή από 55 μετανάστες που ταξίδευαν παράτυπα στο νότιο τμήμα της χώρας. 105 ακόμη μετανάστες έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι τρείς βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι μετανάστες κατευθύνονταν προς την Πουέμπλα, πιο βόρεια στο Μεξικό, με σκοπό να φτάσουν ως τα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ, όταν το φορτηγό ανετράπη την Πέμπτη το βράδυ στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην Τούστλα Γκουτιέρες, πρωτεύουσα της πολιτείας Τσιάπας. Τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες Γουατεμάλας (95 από τους τραυματίες), οι οποίοι ταξίδευαν κρυμμένοι και στοιβαγμένοι στην καρότσα ενός υπερφορτωμένου φορτηγού, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Στους 55 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιώδη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές κύμα μεταναστεύσεων που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική και την Αϊτή διασχίζουν φέτος το Μεξικό με στόχο να φτάσουν τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο κατατέθηκαν στο Μεξικό 108.195 αιτήσεις για την παροχή ασύλου, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τους παράτυπους μετανάστες. Το ταξίδι «είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και δεν θα είναι επιτυχημένο», είχε προειδοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στις αρχές Οκτωβρίου από το Μεξικό.

Ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε μάλιστα, ότι ανέφερε τις απόψεις του για το μεταναστευτικό στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στα μέσα Νοεμβρίου. «Δεν είναι ένα απλό ζήτημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν», εξήγησε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν επιλύεται με μέτρα καταναγκαστικού χαρακτήρα αλλά με ευκαιρίες εργασίας στους μετανάστες και την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι το δυστύχημα σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία εστάλησαν πίσω στο Μεξικό από τις ΗΠΑ δύο μετανάστες βάσει ενός προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και επανήλθε έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Βάσει αυτού του προγράμματος, το οποίο ονομάζεται «Quedate en Mexico» (Παραμείνετε στο Μεξικό), οι μετανάστες πρέπει να αναμένουν στο Μεξικό την απάντηση στην αίτησή τους για την παροχή ασύλου στις ΗΠΑ.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), χρειάζεται να δοθούν στους μετανάστες «εναλλακτικές και να ανοίξουν νόμιμες οδοί ώστε να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες όπως αυτή».

«Όποιος αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος» από την τραγωδία.

Κινήσεις συμπαράστασης

Το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) έδωσε προσωρινές άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στους επιζήσαντες της τραγωδίας, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παράσχει στους επιζώντες του τροχαίου «οποιαδήποτε προξενική βοήθεια χρειαστούν, περιλαμβανομένου του επαναπατρισμού», σε μήνυμά του στο Twitter.

H Γουατεμάλα τέλος θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέδρο Μπρόλο μιλώντας μπροστά από το ξενοδοχείο της Τούστλα Γκουτιέρες όπου νοσηλεύονται δεκάδες τραυματίες.







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ