Έντονες αντιδράσεις: Γερμανικές εταιρίες επωφελούνται από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων

Έντονες αντιδράσεις: Γερμανικές εταιρίες επωφελούνται από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων

Προσφυγή κατά γερμανικών επιχειρήσεων από ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο για καταγγελλόμενη "συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν σήμερα ότι κινήθηκαν νομικά στη Γερμανία σε βάρος επιχειρήσεων, όπως της Lidl και της Hugo Boss, τις οποίες κατηγορούν ότι "επωφελούνται" από την καταναγκαστική εργασία μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και τα Ανθρώπινα δικαιώματα (ECCHR), μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι "κατέθεσε προσφυγή έναντι αρκετών γερμανικών επιχειρήσεων" για καταγγελλόμενη "συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Στις εταιρίες αυτές περιλαμβάνονται οι αλυσίδες ένδυσης Hugo Boss και C&A και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Lidl, Aldi Nord και Aldi Sud.

Η οργάνωση κατηγορεί τις επιχειρήσεις ότι "επωφελούνται και είναι συνεργοί, άμεσα ή έμμεσα, στην καταναγκαστική εργασία της μειονότητας των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ" (δυτική Κίνα).

Το Πεκίνο κατηγορείται από τις χώρες της Δύσης για την μαζική κράτηση μελών αυτής της κοινότητας που είναι κατά πλειονότητα μουσουλμανική και τουρκόφωνη στο δυτικό τμήμα της Κίνας, σε τεράστια στρατόπεδα εργασίας. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που στοχοποιούνται χρησιμοποιούν ως προμηθευτές τους εργοστάσια στην περιοχή, κάτι το οποίο έχουν "δηλώσει δημοσίως και εθελοντικά", σχολίασε η Μίριαμ Σαγκ-Μας, επικεφαλής της ECCHR.

Αν και η ΜΚΟ λέει ότι είναι δύσκολο να αποκτήσει απτά αποδεικτικά στοιχεία για την καταναγκαστική εργασία, "το ερώτημα είναι να γνωρίζουμε εάν το γεγονός της διατήρησης επιχειρηματικών σχέσεων δεν είναι ένας τρόπος που βοηθά και ενθαρρύνει τα εγκλήματα αυτά", δήλωσε η ίδια.

"Πιστεύουμε ότι αυτές οι πέντε περιπτώσεις δεν είναι παρά ένα παράδειγμα ενός προβλήματος που είναι πολύ πιο ευρύ και συστηματικό", δήλωσε η ακτιβίστρια.

Αντίστοιχη προσφυγή κατατέθηκε στη Γαλλία τον Απρίλιο από την οργάνωση κατά της διαφθοράς Sherpa σε βάρος τεσσάρων πολυεθνικών ομίλων ένδυσης, μεταξύ των οποίων των Uniqlo και Zara.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων πολιτών στη Σιντζιάνγκ, όπου οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κρατούνται. Το Πεκίνο αρνείται τον όρο γενοκτονία και περιγράφει τα στρατόπεδα ως κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, έναν ισχυρισμό που απορρίπτουν οι Ουιγούροι, οι οποίοι λένε ότι εξαναγκάζονται να αποκηρύξουν τις θρησκευτικές τους παραδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ