ΟΗΕ - Στη δημοσιότητα η επιστολή της Τουρκίας: Να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά... μας απειλούν

ΟΗΕ - Στη δημοσιότητα η επιστολή της Τουρκίας: Να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά... μας απειλούν

Με τη δικαιολογία του ότι τα ελληνικά νησιά είναι κοντά στις ακτές της, η Τουρκία ζητά αποστρατικοποιήση, αλλιώς «η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της Τουρκίας, με την οποία ζητείται αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεων της γείτονος, θεωρείται πως τα νησιά απειλούν την Τουρκία, όπως αναφέρει το skai.gr. Στην επιστολή υπάρχει η υπογραφή του Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Τουρκία: Τα βλέφαρα του Ερντογάν κλείνουν και... οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του (vid)

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα νησιά είναι πάρα πολύ κοντά στην Τουρκία και το γεγονός ότι κάποια από αυτά στρατικοποιούνται, αποτελεί απειλή για την Τουρκία και για αυτό το λόγο πρέπει να αποστρατηκοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "μια σύντομη ματιά στον χάρτη αρκεί για να δείξει τη σημασία που έχουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ανατολίας, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση λίγων μιλίων από την αρχή. Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, το νησί της Σάμου είναι στα 3 μίλια, η Λέσβος στα 10 μίλια, η Χίος στα 9 μίλια, η Κως στα 3 μίλια, η Σύμη στα 5 μίλια και το Καστελόριζο (βρίσκεται στη Μεσόγειο) μόλις 1 μίλι απέχουν από την ακτή της Ανατολίας".

"Η συνεχής εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση της Ελλάδας, των διατάξεων αποστρατικοποίηση των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας... Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, η οποία, από νόμιμη άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να τις επικαλείται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές" σημειώνεται.

Η Τουρκία, τονίζοντας επί παραδείγματι πως η ύπαρξη 50 στρατιωτών στο νησί της Λέσβου αποτελεί απειλή για εκείνη, δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν της το γεγονός της ύπαρξης αποβατικών σκαφών της στο Αιγαίου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά πώς εκείνη μόνο εκείνη απειλείται, και όχι η χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ