Σοβαρή κρίση αλα Ίμια μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας στη Μάγχη - Έσπευσαν πολεμικά πλοία (video)

Σοβαρή κρίση αλα Ίμια μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας στη Μάγχη - Έσπευσαν πολεμικά πλοία (video)

Γαλλική τράτα εμβόλισε βρετανικό σκάφος

Σοβαρή κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, σε μια περίπτωση που θυμίζει την ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια του '96. Αφορμή είναι τα αλιευτικά δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στη μετα Brexit εποχή, σε ένα μικρό νησάκι στη Μάγχη, με το όνομα Τζέρσει.


Οι Γάλλοι απείλησαν ότι θα κόψουν το ρεύμα στο Τζέρσει που ανήκει στη Βρετανία και είναι ακριβώς μέσα στα στενά της Μάγχης. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν οι Βρετανοί έστειλαν 2 πολεμικά πλοία τους στην περιοχή, ενώ οι Γάλλοι απάντησαν στέλνοντας και εκείνοι ένα δικό τους πολεμικό.

Τα πλοία οι Βρετανοί τα έστειλαν προκειμένου να προστατεύσουν το νησί από έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό του από Γαλλικά αλιευτικά. Τα Γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονται στο σημείο αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα από 100.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (6/5) δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μια 10μετρη Γαλλική τράτα να εμβολίζει ένα βρετανικό σκάφος. Ήταν το πλοίο Jonathan Ruff που είχε βγει στα ανοιχτά του νησιού για να αποτρέψει τους «Γάλλους εισβολείς» και τελικά χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ