Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος - Η ανάρτηση της Ελισάβετ - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος - Η ανάρτηση της Ελισάβετ - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Η Μεγάλη Βρετανία θρηνεί την απώλεια του πρίγκiπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου σε ηλικία 99 ετών. "Μαύρισε" η ιστοσελίδα του Παλατιού μεταφέροντας το συλλuπητήριο μήνυμα της συζύγου του Φίλιππου, Βασίλισσας Ελισάβετ

Ο Δούκας του Εδιμβούργου χαρακτηρίστηκε κάποτε από τη βασίλισσα ως «η δύναμή της» και η παρουσία του δίπλα της ήταν διαρκής για περισσότερα από 70 χρόνια. Γεννημένος το 1921, ο Φίλιππος υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό και έγινε γνωστός με την πάροδο των ετών για τα αστεία του. Αφού γνώρισε για πρώτη φορά τη βασίλισσα, η Ελισσάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο». Παραμερίζοντας τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, απέδειξε την έντονη αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετεί τη χώρα κάθε χρόνο, αρνούμενος να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και στη δεκαετία του '90. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Φίλιππος ταλαιπωρήθηκε με προβλήματα υγείας ενώ έκανε επέμβαση στην καρδιά.

Το πρωτόκολλο

Το σχέδιο για το τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου έχει ήδη ετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό (αντίστοιχο πρωτόκολλο υπάρχει και για την βασίλισσα Ελισσάβετ με την κωδική ονομασία "η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε". Αυτό το σχέδιο αναμένεται να ξεδιπλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος στη βασιλική οικογένεια στην βρετανική ιστορία, έχοντας πραγματοποιήσει 22.219 σόλο εμφανίσεις από τότε που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1953.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει ήδη ζητήσει από τον κόσμο να μην κάνουν «φασαρία» σχετικά με την κηδεία του και έχει πει πως δεν είναι απαραίτητο η σορός του να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ Χολ.

Ως σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ η κηδεία θα γίνει με τιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά έγγραφα, δεν υπάρχει κάποια «επίσημη διαδικασία» προκειμένου να «αποφασιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί κρατική κηδεία για άτομο διαφορετικό από την Μονάρχη». Το φέρετρο δεν θα είναι ανοιχτό για λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία πιθανότατα θα περιλαμβάνει μόνο την οικογένειά, τους φίλους και αρχηγούς κρατών από χώρες της Κοινοπολιτείας.

Πού θα ταφεί

Ο πρίγκιπας Φίλιππος αναμένεται ότι θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο απομονωμένος κήπος των 35 στρεμμάτων είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με την The Telegraph, «εκεί κάνει βόλτα τα corgis της η βασίλισσα Ελισάβετ». Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του πρίγκιπα Φίλιππου για το μέρος αυτό, που στο Φρόγκμορ Χάουζ έχει μεταφέρει την τραπεζαρία από το βασιλικό γιοτ, Μπριτάνια. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία και επισήμως.

Στο Φρόγκμορ, η βασίλισσα Βικτόρια έχτισε ένα μαυσωλείο για τον σύζυγό της και ετάφη εκεί κι αυτή δίπλα του μετά τον θάνατό της. Τα περισσότερα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αλλά πιθανότατα ο Φίλιππος ίσως να επέλεξε τους κήπους του Φρόγκμορ λόγω της σημασίας τους για την οικογένειά του.

Πόσο καιρό πρέπει να θρηνήσει η βασίλισσα Ελισάβετ;
Πιστεύεται ότι η μονάρχης θα κηρύξει μια περίοδο πένθους για 8 ημέρες, κατά την οποία δεν θα εκτελέσει κανένα από τα καθήκοντά της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κρατικές υποθέσεις και οι νόμοι που χρειάζονται την έγκρισή της, θα τεθούν σε αναμονή.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας) ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας. Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ. Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ