Δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο της Pfizer μετά τον πρώτο ενθουσιασμό

Δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο της Pfizer μετά τον πρώτο ενθουσιασμό

Την ευφορία που προκάλεσαν τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο που προσφέρει 90% προστασία από τον κορονοϊό φαίνεται πως διαδέχεται ο προβληματισμός για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που τίθενται για την ασφαλή μεταφορά του.

Όπως σημειώνει το Bloomberg η διανομή του εμβολίου θα πρέπει να γίνει μέσω ενός πολύπλοκου και δαπανηρού δικτύου ψυγείων το οποίο δεν υπάρχει σήμερα σε πλήρη ανάπτυξη και στοιχεία του οποίου υπάρχουν μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το εμβόλιο αποθηκεύεται σε συνθήκες πολικής θερμοκρασίας με το θερμόμετρο να δείχνει -70 βαθμούς Κελσίου και από τη στιγμή που θα βγει από τον συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των πέντε ημερών.

Αυτό, σχολιάζει το Bloomberg, σημαίνει πως οι χώρες πρέπει να αναπτύξουν υποδομές αποθήκευσης και διανομής πρακτικά από το μηδέν. Η μεγάλη επένδυση και οι αυξημένες ανάγκες σε συντονισμό σημαίνουν πως μόνο οι πλούσιες χώρες θα ωφεληθούν και, πιθανόν, μόνο όσοι διαμένουν στα αστικά κέντρα. «Η παραγωγή του κοστίζει, η σύστασή του είναι ασταθής, απαιτεί μια παγωμένη αλυσίδα διανομής και ο χρόνος ζωής στο ράφι είναι πολύ μικρός» σχολιάζει διευθυντής ερευνητικού κέντρου του Πεκίνου που έχει λάβει χρηματοδότηση από τον οργανισμό του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς.

Ο ανεπτυγμένος κόσμος, σχολιάζει το Bloomberg, έχει την επιλογή είτε να επενδύσει για να φτιάξει τις ακριβές υποδομές και δίκτυα για την ασφαλή αποθήκευση και διακίνηση του εμβολίου είτε να περιμένει ένα λιγότερο απαιτητικό εμβόλιο που, ίσως, σε αντίθεση με αυτό της Pfizer δεν θα χρειάζεται και δεύτερη δόση σε διάρκεια ενός μήνα. Πάντως ήδη η Ε.Ε. έχει δηλώσει πως προχωρά στην παραγγελία 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ