Γαλλο-αμερικανικός πόλεμος για το εμβόλιο

Γαλλο-αμερικανικός πόλεμος για το εμβόλιο

Θύελλα διαμαρτυριών προκάλεσε στη Γαλλία η δήλωση του επικεφαλής της Sanofi πως οι ΗΠΑ θα λάβουν πρώτες το εμβόλιο που σχεδιάζει η εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Πολ Χάτσον υποστήριξε πως αφού οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν την έρευνα θα είναι εκείνες που θα λάβουν πρώτες το εμβόλιο, όταν αυτό είναι έτοιμο για διάθεση. Οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει αναστάτωση στη Γαλλία όπου ακούγονται φωνές ακόμα και για κρατικοποίηση της εταιρείας.

«Είναι απαράδεκτο να δίνεται προνομιούχα πρόσβαση σε μία χώρα με το πρόσχημα της οικονομικής προσφοράς» σχολίασε η υπουργός Οικονομίας Αγκνες Πανιέ – Ρουνασέρ

Οι δηλώσεις του Χάτσον είναι διαμετρικά αντίθετες από τις προθέσεις που εξέφρασαν 140 ηγέτες και ειδικοί που μέσω ανοικτής επιστολής ζητούν τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου όταν αυτό θα είναι έτοιμο και ανεξαρτήτως από το ποια εταιρεία θα κόψει το νήμα στην ιδιότυπη κούρσα που είναι σε εξέλιξη για την απάντηση στον κορονοϊό. Ωστόσο όπως παρατηρεί το Bloomberg και άλλες χώρες διεκδικούν προτεραιότητα. Η Βρετανία θα έχει προτεραιότητα για ένα πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με δηλώσεις της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca που έχει αναλάβει την παραγωγή.

Υπέρ της δωρεάν διάθεση του εμβολίου -όταν αυτό θα είναι έτοιμο- έχει ταχθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν πως για μια απάντηση στον κορονοϊό με τη μορφή εμβολίου θα χρειαστεί να περιμένουμε ίσως και περισσότερο από ένα έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ