Η Γερουσία αθώωσε τον Τραμπ

Η Γερουσία αθώωσε τον Τραμπ

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις. Ωστόσο η ψηφοφορία έκρυβε μία έκπληξη.

Με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά η Γερουσία έκρινε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένοχος για τα αδικήματα που του αποδόθηκαν - αυτά της κατάχρησης εξουσίας και της παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης.

Με την πλευρά των Ρεπουμπλικανών δεν συντάθηκε ο γερουσιαστής του κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος έκρινε πως ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Η ψηφοφορία έβαλε τίτλους τέλους σε μια τετράμηνη διαδικασία που πυροδότησε εντάσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που δεν έμειναν κρυφές από τα μάτια της κοινής γνώμης. Η ένταση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά την ετήσια ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την Κατάσταση της Ένωσης, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται σε κλίμα σχετικής συναίνεσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε τη χειραψία στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία επιδεικτικά έσκισε την ομιλία του Τραμπ, ενώ αργότερα σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει άλλο πρόσωπο στη θέση του προέδρου σε εννέα μήνες από σήμερα, όταν δηλαδή θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος πανηγύρισε, φυσικά, την απόφαση της Γερουσίας ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της "ανταρσίας" του γερουσιαστή Ρόμνεϊ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν αποτυχημένο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα του προέδρου. O Ρόμνεϊ ήταν ο αντίπαλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στις εκλογές του 2012, τις οποίες και έχασε συγκεντρώνοντας το 47% των ψήφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ