Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 50% στον χαλκό καθώς διευρύνει τον εμπορικό του πόλεμο

Η κυβέρνηση Τραμπ υποσχέθηκε «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες», αφού στις αρχές Απριλίου αποκάλυψε μια σειρά από ειδικούς δασμούς ανά χώρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη (8 Ιουλίου) ότι θα επιβάλει δασμούς 50% στον εισαγόμενο χαλκό και σύντομα θα εισαγάγει δασμούς, τους οποίους απειλούσε εδώ και καιρό, σε ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα, διευρύνοντας τον εμπορικό του πόλεμο που έχει συγκλονίσει τις αγορές παγκοσμίως.
Μία ημέρα αφότου άσκησε πιέσεις σε 14 εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών προμηθευτών των ΗΠΑ όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με σημαντικά υψηλότερους δασμούς, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του για δασμούς 10% σε προϊόντα από τη Βραζιλία, την Ινδία και άλλα μέλη της ομάδας BRICS.
Είπε επίσης ότι οι εμπορικές συνομιλίες πηγαίνουν καλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Κίνα, αν και πρόσθεσε ότι απέχει μόνο λίγες μέρες από την αποστολή επιστολής για τους δασμούς στην ΕΕ.
Οι δηλώσεις του Τραμπ, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια σε μια παγκόσμια οικονομία που έχει κλονιστεί από τους δασμούς που έχει επιβάλει ή απειλήσει να επιβάλει στις εισαγωγές προς τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο άνω του 10% μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για νέους δασμούς σε ένα μέταλλο που είναι κρίσιμο για τα ηλεκτρικά οχήματα, το στρατιωτικό υλικό, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και πολλά καταναλωτικά αγαθά.
Θα ενταχθούν στους δασμούς που ήδη ισχύουν για τις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, αν και δεν ήταν σαφές πότε θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί. Οι αμερικανικές φαρμακευτικές μετοχές υποχώρησαν επίσης μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 200% στις εισαγωγές φαρμάκων, οι οποίοι, όπως είπε, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν κατά περίπου ένα χρόνο.
Άλλες χώρες, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο των απειλούμενων δασμών του Τραμπ, αφότου αυτός παρέτεινε την προθεσμία της Τετάρτης στην 1η Αυγούστου.
Η κυβέρνηση Τραμπ υποσχέθηκε «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες», αφού στις αρχές Απριλίου αποκάλυψε μια σειρά από ειδικούς δασμούς ανά χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί μόνο δύο συμφωνίες, με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι μια συμφωνία με την Ινδία είναι κοντά.
Πρόσθεσε ότι πολλές χώρες ζητούν να διαπραγματευτούν τις δικές τους συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
«Ήρθε η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να αρχίσουν να συλλέγουν χρήματα από χώρες που μας έκλεβαν... και γελούσαν πίσω από την πλάτη μας με το πόσο ηλίθιοι ήμασταν», είπε.
Εμπορικοί εταίροι σε όλο τον κόσμο λένε ότι ήταν δύσκολο να διαπραγματευτούν ακόμη και συμφωνίες-πλαίσια με τις ΗΠΑ, δεδομένου του τυχαίου τρόπου με τον οποίο ανακοινώνονται οι νέοι δασμοί, περιπλέκοντας τις εσωτερικές τους συζητήσεις σχετικά με τις παραχωρήσεις.
Τα υψηλότερα επίπεδα από το 1934
Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από τις 14 χώρες, η αμερικανική ερευνητική ομάδα Yale Budget Lab εκτίμησε ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν έναν πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ ύψους 17,6%, από 15,8% προηγουμένως και τον υψηλότερο εδώ και εννέα δεκαετίες.
Η κυβέρνηση Τραμπ διαφημίζει αυτούς τους δασμούς ως σημαντική πηγή εσόδων.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει εισπράξει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι στιγμής και θα μπορούσε να εισπράξει 300 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν εισπράξει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως σε έσοδα από δασμούς τα τελευταία χρόνια.
Ο S&P 500 ολοκληρώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα την Τρίτη, μια ημέρα μετά την απότομη πτώση των αγορών της Wall Street μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών από τον Trump.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι «πιθανότατα» θα ενημερώσει την ΕΕ εντός δύο ημερών για τον ρυθμό που μπορεί να περιμένει για τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το μπλοκ των 27 μελών φέρεται στην κυβέρνησή του «πολύ καλά» στις εμπορικές συνομιλίες.
Η ΕΕ, ο μεγαλύτερος διμερής εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, στοχεύει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από την 1η Αυγούστου με παραχωρήσεις για βασικές εξαγωγικές βιομηχανίες όπως αεροσκάφη, ιατρικό εξοπλισμό και οινοπνευματώδη ποτά, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης μια ρύθμιση που θα προστατεύει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες με μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν χρειαστεί.
«Εάν δεν καταλήξουμε σε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα», δήλωσε στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.
Η Ιαπωνία, η οποία αντιμετωπίζει πιθανό δασμό 25%, επιθυμεί παραχωρήσεις για τη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της και δεν θα θυσιάσει τον γεωργικό της τομέα, ένα ισχυρό εγχώριο λόμπι, για χάρη μιας πρόωρης συμφωνίας, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος διαπραγματευτής για το εμπόριο, Ριοσέι Ακαζάβα.
Η Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει επίσης πιθανό δασμό 25%, δήλωσε ότι σχεδιάζει να εντείνει τις εμπορικές συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες «για να επιτευχθεί ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα».
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν σε ένα εμπορικό πλαίσιο τον Ιούνιο, αλλά με πολλές από τις λεπτομέρειες να παραμένουν ασαφείς, οι traders και οι επενδυτές παρακολουθούν αν αυτό θα ξεπεραστεί πριν από την ξεχωριστή προθεσμία της 12ης Αυγούστου που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ ή αν θα οδηγήσει σε μια διαρκή ύφεση.
«Είχαμε μια πολύ καλή σχέση με την Κίνα τελευταία και τα πάμε πολύ καλά μαζί τους. Ήταν πολύ δίκαιοι στην εμπορική μας συμφωνία, ειλικρινά», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι μιλάει τακτικά με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 25% σε προϊόντα από την Τυνησία, τη Μαλαισία και το Καζακστάν, 30% στη Νότια Αφρική και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 32% στην Ινδονησία, 35% στη Σερβία και το Μπαγκλαντές, 36% στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη και 40% στο Λάος και τη Μιανμάρ.
Η Καμπότζη χαιρέτισε ως μεγάλη επιτυχία τη μείωση του δασμολογικού συντελεστή από 49% σε 36% και δήλωσε ότι επιδιώκει να διαπραγματευτεί περαιτέρω μείωση. Οι δασμοί αποτελούν πρόβλημα για τον τομέα ένδυσης και υπόδησης της Καμπότζης, τον μεγαλύτερο μοχλό της οικονομίας της.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης η κύρια αγορά εξαγωγών για τη βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων του Μπαγκλαντές, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της και απασχολεί 4 εκατομμύρια άτομα.