Έκτακτος φόρος 30% στις τράπεζες και στη Σλοβακία

Έκτακτος φόρος 30% στις τράπεζες και στη Σλοβακία

Ο φόρος υπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 340 εκατ. ευρώ

Το πράσινο φως σε έναν έκτακτο φόρο 30% επί των τραπεζικών κερδών έδωσε το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, παρά τις προειδοποιήσεις μεγάλων τραπεζών ότι η κίνηση απειλεί να περιορίσει τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Πρόκειται για μία ακόμα ευρωπαϊκή χώρα που αυξάνει τη φορολόγηση των τραπεζών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο έκτακτος φόρος εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που στοχεύει στην εξασφάλιση των κονδυλίων για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών –κάτι που υπήρξε προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Robert Fico- αλλά και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ιδιοκτήτες κάποιων εκ των βασικών τραπεζών της Σλοβακίας, όπως οι Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International και Citigroup, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον φόρο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «αποδυναμώσει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να υπονομεύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη».

Ο φόρος υπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 340 εκατ. ευρώ, ενώ ανάμεσα στα άλλα μέτρα που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο είναι ένας ελάχιστος φόρος για τις επιχειρήσεις, η υψηλότερη φορολόγηση των μερισμάτων και η επέκταση του έκτακτου φόρου στις εταιρείες υδρογονανθράκων. Συνολικά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Σλοβακίας κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 6% του ΑΕΠ το 2024.

Οι τράπεζες που λειτουργούν στην Σλοβακία μπορούν να αντέξουν τον έκτακτο φόρο γιατί βγάζουν «ιστορικά κέρδη» λόγω της αύξησης των επιτοκίων, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ladislav Kamenicky.

Ο πρόσθετος φόρος του 30% θα ισχύσει από το 2024 και θα μειώνεται αυτόματα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο, για να φτάσει στο 15% το 2027. Για το 2024, οι τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 45%.

Οι έκτακτοι φόροι στις τράπεζες που σχεδιάζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να φέρουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν «παραθυράκια» που μπορεί να μειώσουν το ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ