ΗΠΑ: Πατάει «φρένο» η αγορά εργασίας - Μόλις 150.000 νέες θέσεις τον Οκτώβριο, στο 3,9% η ανεργία

ΗΠΑ: Πατάει «φρένο» η αγορά εργασίας - Μόλις 150.000 νέες θέσεις τον Οκτώβριο, στο 3,9% η ανεργία

Προσδοκίες για «φρένο» στα επιτόκια

Σαφή επιβράδυνση εμφάνισαν οι νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία, σε ακόμη μία ένδειξη επιδείνωσης των συνθηκών απασχόλησης, ως απόρροια των υψηλών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 150.000 τον Οκτώβριο, παρότι οι αναλυτές περίμεναν 170.000.

Παράλληλα, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,9% έναντι 3,8% τον Σεπτέμβριο, με τον αριθμό των απασχολούμενων να συρρικνώνεται κατά 348.000 και τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 146.000.

Όσον αφορά τις μέσες ωριαίες αποδοχές -μέτρηση κλειδί για τον πληθωρισμό- τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν άνοδο 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο και 4,1% σε ετήσιο επίπεδο. Οι αναλυτές περίμεναν 0,3% και 4% αντίστοιχα.

Την Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ανήλθαν σε 217.000 για την εβδομάδα 21 – 28 Οκτωβρίου, αποδεικνυόμενες υψηλότερες τόσο έναντι της προηγούμενης μέτρησης (210.000) όσο και έναντι των προβλέψεων του Dow Jones (214.000).

Την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκε επίσης ότι ο δείκτης κόστους εργασίας σημείωσε απροσδόκητη μείωση κατά 0,8% στο γ’ τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις περί ανόδου 0,7%.

Προσδοκίες για «φρένο» στα επιτόκια

Όλα τα παραπάνω αντανακλούν μια σαφή επιδείνωση της αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στο «φρενάρισμα» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Την Τετάρτη, εξάλλου, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, διατήρησε (για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση) το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50%, αποφεύγοντας μια νέα αύξηση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, έστειλε σήμα περί πιθανής ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιγξης. Μια προσέγγιση, η οποία υποστηρίζεται αναφανδόν από τα σημερινά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι το «πάγωμα» της αγοράς εργασίας θεωρείται καλό νέο για την κεντρική τράπεζα, καθώς η επιδείνωση των συνθηκών στην απασχόληση ευνοούν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει σε μη επιτρεπτά επίπεδα (3,7% τον Σεπτέμβριο έναντι στόχου 2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ