Υποχωρεί το φυσικό αέριο - Κάτω των 50 ευρώ η μεγαβατώρα

Υποχωρεί το φυσικό αέριο - Κάτω των 50 ευρώ η μεγαβατώρα

Βοηθά ο καλός καιρός

Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο ζεστός καιρός και η αύξηση των προμηθειών «εξουδετερώνουν» τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Είναι ενδεικτικό ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- σημειώνουν κάμψη έως 6,4% και αναδιπλώνονται στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η σημερινή πτώση έρχεται να προστεθεί στις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες έχουν «ψαλιδίσει» κάτω του 30% το κύμα ανόδου μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν και ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης διεύρυνσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αναμφίβολα, παρέχουν βραχυπρόθεσμες «ανάσες» στην αγορά, οι οποίες λειτουργούν καταλυτικά στην ψυχολογία των traders.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου, οδηγούν σε μικρότερη ζήτηση για φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές αποθήκες της Γηραιάς Ηπείρου να παραμένουν σχεδόν γεμάτες.

«Το αέριο βρίσκεται στο εύρος των περίπου 50 δολαρίων, καθώς υπάρχουν άφθονες προμήθειες και ο ήπιος καιρός αντισταθμίζει τους κινδύνους από τη Μέση Ανατολή» σχολιάζει στο Bloomberg o Όλε Σλοθ Χάνσεν, αναλυτής στη Saxo Bank.

Οι αναλυτές, ταυτόχρονα, παρακολουθούν και τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες της Ευρώπης για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG), κάτι το οποίο αντανακλά την πεποίθηση ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν στο επίκεντρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά.

Η ιταλική Eni, ενδεικτικά, υπέγραψε συμφωνία, διάρκειας 27 ετών, για την παραλαβή LNG από το Κατάρ. Αντίστοιχη συμφωνία σύναψε και η Shell την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ